2012. január 1-től kötelezővé válik Ausztria autóútjain és autópályáin – mindenhol ahol matrica szükséges – a torlódásoknál úgynevezett mentősávok kialakítása. Számítások szerint a mentősáv használatával a rohammentők, tűzoltók és más sürgősségi egységek négy perccel korábban érhetnek egy esetleges baleset helyszínre, ami 40 százalékkal növeli a balesetek sérültjeinek túlélési esélyeit. A mentősáv életet menthet!

Hogyan működik a mentősáv?

Ha az autópályán, autóúton vagy bármilyen közúton torlódás vagy forgalmi dugó alakul ki, a közlekedőknek a forgalom leállása előtt egy mentősávot kell szabadon hagyniuk még akkor is, ha pillanatnyilag nem közeledik egyetlen sürgősségi egység sem.

Kétsávos utakon a belső sávban haladóknak balra, a külső sávban lévőknek jobbra kell húzódniuk amennyire csak lehetséges, egészen a burkolat széléig. Ugyanez vonatkozik a három- vagy többsávos utakra is. A legbelső sávban haladóknak balra, minden más járműnek a lehető leginkább jobbra kell húzódnia. Ezzel egy úgynevezett mentősávot tesznek szabaddá, amelyet kizárólag sürgősségi egységek (rendőrség, tűzoltóság és a mentők), autómentők vagy szervizkocsik használhatnak.

A mentősáv létesítése nem csak baleset esetén fontos. Más területre vagy kórházakba tartó sürgősségi járművek szabad áthaladását is biztosítja. A mentősáv létrehozása akkor is kötelező, ha az előrébb közlekedők még nem kezdték meg a mentősáv kialakítását.

Mindez röviden azt jelenti, hogy a Németországban, Svájcban, Csehországban és Szlovéniában már alkalmazott elv most Ausztriában is bevezetésre kerül, ahol a mentősáv kialakítása torlódási övezetekben KÖTELEZŐ lesz. A mentősávot jogosulatlanul használó, vagy a mentősávban a sürgősségi egységeket akadályozó gépjárművek akár 2180 eurós büntetéssel (kb. 650 ezer Ft) is sújthatók.

MTI