2012-ben Sebastien Loeb és Mikko Hirvonen vezet a Citroënnél, illetve Jari-Matti Latvala és Petter Solberg vezet a Fordnál a rali-világbajnokságon. Ők a jelen, a futamgyőzelmekre és a bajnoki címekre hajtanak, ám mindkét csapat dolgozik az utánpótláson is.

A Citroën szerződést kötött Thierry Neuville-lel. A Citroën csapatfőnöke, Olivier Quesnel elárulta, hogy már évek óta figyelik a versenyzőt és most úgy döntöttek, hogy lehetőséget adnak neki. Vélhetően ez annak is köszönhető ez, hogy Sebastien Ogier elhagyta az alakulatot.


Neuville minimum kilenc versenyen indul

Az idén az Intercontinental Rally Challenge sorozatban Peugeot-val versenyző belga pilóta kilenc plusz két futamon indulhat 2012-ben a rali-világbajnokságon egy DS3 WRC-vel. Neuville biztosan kihagyja az Új-Zéland-ralit és az olasz futamot, míg Franciaországban is és Spanyolországban akkor indulhat, ha a többi kilenc versenyen bizonyítja rátermettségét.

“Mióta lehetőségem volt tesztelni a Citroën DS3 WRC-t, arról álmodtam, hogy versenyezhessek vele” – mondta Neuville. “A 2011-es idényem nagyon jól sikerült, két győzelemmel két legendás versenyen, Korzikán és San Remón, ezt követően már feljebb kellett lépnem a létrán ezért nagyon büszke vagyok, hogy a Citroën bizalmat szavaz nekem 2012-re.”

A Brit-ralin hatodikként mutatkozott be Tanak

A Ford rögtön két újonccal is foglalkozik, akik közül az egyik már nem is annyira az. A Ford csapatvezetője, Malcolm Wilson ugyanis elárulta, hogy jövőre Ott Tanak és Mads Ostberg is indul mind a 13 vb-futamon egy Fiesta RS WRC-vel. Ostberg már tavaly is a Stobart csapatot erősítette, 12 futamon indult, hétszer volt pontszerző és kétszer is dobogóra állt. Tanak az S2000-es bajnokságban indult, de az év végén a Brit-ralin bemutatkozott a csúcskategóriában, hatodik helyével jelezte, hogy nagyon gyors.  

A szupertehetségnek tartott Tanakkal hosszútávú szerződése van a Fiesta WRC-ket fejlesztő és versenyeztető M-Sportnak. A cégvezető Malcolm Wilson nyilatkozatából úgy tűnik, ha jövőre megfelelő fejlődést mutat, 2013-ban már ő lehet Jari-Matti Latvala csapattársa, ezért is kötöttek csak egyéves szerződést Petter Solberggel.

Malcolm Wilson (j.) hosszútávú szerződést kötött Tanakkal