Idei utolsó nemzetközi akcióját hirdette az európai közlekedési rendőrök szövetsége. A TISPOL razzia ezúttal az ittasan, valamint a bódult állapotban járművet vezetők kiszűrésére irányul.  Magyarországot december 16-án és 17-én lesz fokozott ellenőrzés. Az ellenőrzések alapját az adja  Európai Unió területén az ittas járművezetés a közutak második legfőbb gyilkosa a gyorshajtás után.

A kampány során a TISPOL-hoz tartozó tagállamok rendőri szervei egy időben, azonos szempontok alapján ellenőrzik a járművek vezetőit. Magyarországon a járművezetők az ország bármely pontján a fővárosban és vidéken egyaránt, – számíthatnak ellenőrzésekre. A rendőrség az ittas vezetőkkel szemben valamennyi elektromos légalkoholmérő készülékét beveti.

Az ellenőrzés a rendőrség, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, valamint a Megyei Kormányhivatalok Közlekedési Felügyelőségeinek együttműködésében valósul meg, így helyenként közös ellenőrzésekre kerül sor. Ezeken a helyszíneken a közúti ellenőrök a járművek műszaki állapotát, valamint a műszaki jellegű szabályok megtartását is ellenőrizhetik.

2011-ben már volt hasonló kampány. A júniusi közúti ellenőrzésben 28 ország rendőrei vettek részt, s egy hét leforgása alatt közel egymillió mérést végeztek, amelyek közül 17 705 jelzett pozitív eredményt, azaz átlagosan számítva minden 55. járművezető ittas volt. Az egy hetes akció során egyébként 1 636 kábítószer hatása alatt vezető járművezetőt tartóztattak fel az érintett országokban.