Az ukrán igazságügyi tárca kivizsgálja azt az ellenzéki állítást, amely szerint a miniszter egy Németországban lopott és Ukrajnába csempészett Mercedest használ szolgálati autóként – közölte kedden a minisztérium szóvivője.


A napokban több német újság beszámolt arról, hogy Alekszandr Lavrinovics igazságügyi miniszter egy Mercedes GL420 típusú szolgálati autóval jár. A luxusterepjáró értéke 80 ezer euró (24 millió forint). Ez még önmagában nem volna baj, elvégre köztudott, hogy az ukrán politikusok erősen vonzódnak a nagy, fekete (s lehetőleg német gyártmányú) luxusautókhoz. Julija Timosenko volt miniszterelnök például sokáig egy Porsche Cayenne-nel autókázott, mielőtt “átszállt” egy Audi Q7-be.

Valerij Konovaljov ellenzéki képviselő azonban nem kevesebbet állít, mint azt, hogy Lavrinovics szolgálati kocsiját Németországban lopták, majd több határon átjuttatva becsempészték Ukrajnába. Állítását alátámasztandó a honatya be is mutatott egy forgalmi engedélyt: ebben a Mercedes üzembentartójaként a kijevi igazságügyi tárca szerepel, a jármű alvázszáma pedig azonos annak a gépkocsinak a számával (WDC1648281A522903), amelyet tavaly óta lopottként köröz az Interpol.

Mint a Der Spiegel írta, a Mercedest annak idején az ukrán határon lefoglalták a hatóságok, ám ahelyett, hogy visszaadták volna a német szerveknek (amelyek már nyomoztak az eltűnt jármű után), az ungvári bíróság “állami tulajdonba” vette az autót. Idén áprilisban pedig az ukrán közlekedésrendészet a kijevi igazságügyi minisztérium tulajdonát képező járműként vette jegyzékbe a luxusterepjárót – azaz legalizálta a lopást.

Bármilyen furcsa is, a fenti eljárás teljesen törvényesnek számít Ukrajnában. Egy évekkel ezelőtt hozott kormányrendelet értelmében az államnak jogában áll elkobzott, külföldön lopott gépkocsikat értékesíteni, illetve saját járműparkjába fölvenni – még abban az esetben is, ha a szóban forgó autót az Interpol körözi! Lavrinovics tehát nem sérti meg az ukrán törvényeket, ha német földön lopott Mercedesszel jár…

Forrás: MTI