A tervek szerint január elsejével az euró/forint árfolyam változásához igazodva átlagosan 7,5 százalékkal emelkedik az autópálya e-matricák díja. A díjstruktúra legfontosabb újdonsága, hogy a heti (10 napos) termék fenntartása mellett megszűnik a 4 napos jogosultság a D1 kategóriában – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Balatoni hétvége: 1650 helyett 2975 Ft


Így a személygépkocsira váltható legolcsóbb e-matrica a két hétvégét magába foglaló heti (10 napos) e-vignetta lesz. 1650 forint helyett így 2975 forintba kerülhet majd egy hétvégi autópálya-használat a balatoni kiruccanáshoz.

A magyarázat szerint az új konstrukció igazodik a környező országok, elsősorban Ausztria útdíj-rendszeréhez. A módosítások az úthálózatok üzemeltetésével, karbantartásával járó feladatok fenntartható finanszírozása érdekében szükségesek a tárca szerint.

Mint a minisztérium közleményében fogalmaz: az uniós szabályozás a matricák árait a közösségi valutában határozza meg, a változással ehhez igazodnak a forintban megszabott árak. A döntő részben külföldi teherautósok által vásárolt 1 napos jogosultság esetében az irányelv adta tűréshatár kihasználásával, 12 százalék feletti mértékben emelkednek a díjtételek.

Drágul az autópálya-matrica jövőre 3


A még matricás útdíjfizetési rendszert használó európai országokban a legrövidebb érvényességű, teljes hálózaton használható matrica a heti jogosultságot adó. A környező országokban megvásárolható legrövidebb jogosultság Ausztriában 10 nap, Szlovákiában és Szlovéniában pedig 7 nap.

Így az átutazók lényegesen kedvezőbb feltételek mellett vehetik igénybe Magyarország gyorsforgalmi útjait, mint ahogyan a magyar autósok közlekedhetnek a külföldi utakon. Hiszen nálunk egy átutazó megúszhatja jelenleg 1650 forintból, míg Csehországban 3450 Ft, Szlovákiában 2300 Ft, Szlovéniában 4800 Ft, Ausztria esetében 2720 forint a legolcsóbban megvásárolható jogosultság.

Ezért a személygépkocsira váltható legolcsóbb e-matrica a továbbiakban a két hétvégén át használható heti lesz. A motorkerékpárosok kedvezményes, félárú jogosultsága a heti matricára is érvényes lesz.

2012. január 1-jétől érvényes bruttó díjtételek
(Forint/db):

Drágul az autópálya-matrica jövőre 4

A minisztérium tervezett jogszabályi változásaival szűkül az állami szektor díjmentesített járműveinek köre. Szigorodik a díjellenőrzés, több szervezet, így pl. a rendőrség is jogosult lesz rá.

A tervek között a magyar autósok számára pozitív változások is szerepelnek. A jövőben lehetőség nyílik az elővásárolt e-matricák visszaadására. A díjköteles útszakaszt jóhiszeműen, sorozatosan díjfizetés nélkül használó autósok mentesülhetnek a többszörös büntetések egy része alól. Az évente egy alkalommal benyújtható kérelem alapján a kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettség két esetre mérsékelhető.