2012 januárjában új BiTurbo motorral koronázza meg az Insignia dízel-kínálatát az Opel, nyugdíjazva ugyanilyen nevű korábbi motorját.


Az új kétliteres motor teljesítménye 195 LE (+5LE), maximális nyomatéka 400 newtonméter. 8,7 másodperc alatt gyorsít nulláról 100 km/órára, és 230 km/óra csúcssebességet tesz elérhetővé. Az autó elérhető első- és összkerékhajtással is. Előbbi kivitelben csupán 4,9 liter a modell átlagfogyasztása a katalógusban.

A négyhengeres, közös nyomócsöves motor fénypontja a soros, kétfokozatú feltöltés és a két töltőlevegő-hűtő. A rendszerben a két különböző méretű feltöltő egyike, vagy mindkettője dolgozik.

A kis turbó gyorsan felpörög alacsony motorfordulatszámon, ezáltal késedelem nélkül reagál a motor a gázadásra, elmarad a nem kívánatos turbólyuk. Már 1500/percnél 350 newtonméternyi nyomaték áll rendelkezésre. Közepes fordulatszámon összedolgoznak a feltöltők, a nagyobb elősűríti a levegőt, majd a kisebb tovább komprimálja. 3000/perctől csak a nagy feltöltőt hajtja a kipufogás, magasabb fordulatszámokon is biztosítva a teljesítményt.

Az alsó fordulatszám-tartományban egy kiegészítő, kizárólag a kisebb turbóhoz rendelt, vízhűtéses töltőlevegő-hűtő gondoskodik arról, hogy rövid és direkt úton jusson a kisebb volumenű töltés az égéstérbe. A közepes régióban aztán fokozatosan belépő fő-turbó légáramának hőmérsékletét hagyományos töltőlevegő-hűtő csökkenti. Az Opel az első autógyártó, amely ilyen, Twin Coolernek keresztelt rendszert alkalmaz.

Az újévre további innovációkat is bevezet az Opel az Insignia modellcsaládban. Az összkerékhajtásúak megrendelhetők SuperSport futóművel is, amely elöl az Insignia OPC rugóstagjait alkalmazza, fokozva a dinamikát. Az aktív biztonságot pedig radartámogatású vezetőtámogató rendszerrel növelik. Az Insignia adaptív sebességszabályozása (ACC) a hűtőmaszk mögé rejtett radarral működik. További funkciói a vezetőt a távközről tájékoztató Following Distance Indication, a ráfutásos ütközés veszélyére optikai és akusztikai jelzéssel figyelmeztető Forward Collision Alert, valamint az ütközésveszélykor automatikusan fékező Collision Imminent Braking.

Ha dízel Insigniát szeretne, a vezess.hu használt autó keresőjében találhat megfelelőt.