A GPS-es flottakövetés legalább évi tízszázalékos üzemanyag-megtakarítást eredményez bármely vállalkozásnak, szakterülettől függetlenül. Ennek ellenére a hazai cégeknek csak nyolc százaléka váltott flottakövetésre- állítja a Secret Control, amely maga is érdekelt a témában.

A cég számításai szerint Magyarországon körülbelül még nyolcszázezer vállalati járműben nincs GPS-es flottafelügyelet. Tízliteres átlagfogyasztással és 400 forintos üzemanyagárral számolva, évi 38 ezer km futásteljesítmény mellett a vállalkozások minden tíz autón legalább 1,5 millió forintot spórolhatnának meg a GPS alapú flottakövetéssel. Így összesen minimum 120 milliárd forintot dobnak ki a cégek az ablakon évente – nyilatkozta a társaság igazgatója, Varga László.

A kormány ennyit szán a Népstadionra 2014-ig, de ebből a pénzből például építhetnénk három Kőröshegyi völgyhidat, vagy egy M4-es autópályát Budapest és Szolnok között.

A haszonjárművek zöme ennél többet megy és fogyaszt, és az üzemanyagok is drágábbak már 400 forintnál – ismertette a tényeket a vezető. További előnyök, hogy ellenőrzöttek a tankolások, elmaradtak a bejelentetlen magánutak. Azonnal kiderülnek a visszaélések, könnyebb a költségek allokálása is.

A befektetés 10-20 járműből álló flottánál is néhány hónap alatt megtérül – hangoztatta Varga László. A flottafelügyelettel ellátott járművek száma Németországban 35 százalék feletti és dinamikusan növekszik, míg hazánkban még csak mintegy nyolcszázalékos a penetráció.