A Ford által az iparágban elsőként alkalmazott technológia segítségével megelőzhető, hogy az autósok bejövő hívásokat vagy SMS-eket kapjanak vezetés közben: a ‘ne zavarjanak’ funkció a jövő évtől Európában is számos modellben elérhető. A Ford MyKey rendszer egyik eleme, ami arra ösztönzi az autósokat, hogy telefonjuk helyett az útra összpontosítsanak.


Elsősorban aggódó szülőknek szánják a technológiát, ahogy a MyKey rendszer további szolgáltatásait, például a végsebesség kontrollálását (140 km/óráig) vagy az audio legnagyobb hangerejének beállítását, amelyek mind a biztonságos autózást támogatják. A rendszer alapja a könnyen programozható indítókulcs.

A ‘ne zavarjanak’ funkció blokkolja a Bluetooth-on keresztül csatlakoztatott mobiltelefonokra érkező hívásokat és SMS-eket, átirányítva a hívásokat a hangpostafiókba és elmentve a szöveges üzeneteket, amelyek később elolvashatók.

Kutatások szerint a 25 évnél fiatalabb európai autóvezetőket háromszor akkora eséllyel érheti baleset, mint tapasztaltabb társaikat: 1999 és 2008 közt közel 58 ezer, 18-24 év közti fiatal halt meg autóbalesetben. A MyKey rendszerben a szülők limiteket állíthatnak be, így nyugodtan megengedhetik gyermekeiknek, hogy használják az autót.

A ‘ne zavarjanak’ funkció 2012-től az alapfelszereltség része lesz a MyKey rendszerrel felszerelt, kompatibilis európai Ford-modellekben.