Az európai uniós tagállamok hamarosan közvetlenül megoszthatják egymással a gépjárművek regisztrációs adatait annak érdekében, hogy a külföldön elkövetett közlekedési szabálysértések ne maradhassanak büntetlenül. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán szavazta meg az erről szóló jogszabály-javaslatot.


A szabály életbe lépését és nemzeti törvénykezésekbe vételét követően gyorsan azonosíthatók lesznek azok a gépjármű-tulajdonosok, akiknek járművével külföldön követik el a következő közlekedési szabálysértéseket: gyorshajtás, ittas vezetés, kábítószer hatása alatt történő vezetés, bekapcsolt biztonsági öv nélküli közlekedés, áthajtás a tilos jelzésen, mobiltelefonok és más kommunikációs eszközök vezetés közbeni tiltott használata, buszsávok vagy más megkülönböztetett sávok engedély nélküli használata, bukósisak nélküli motorozás. Parkolási díj meg nem fizetésére a jogszabály nem vonatkozik.

A közlekedésbiztonsági irányelvet – miután a miniszteri tanács végérvényesen jóváhagyja azt – két éven belül át kell ültetni a tagországok nemzeti szabályozásába.

Mint brüsszeli források korábban elmondták, nincs szó sem a tagországok közlekedési szabályainak, sem a szabálysértőkre kirótt szankcióknak az egységesítéséről. Ezek továbbra is az egyes tagállamok illetékességi körében maradnak.

Nem jelenti az új irányelv egy nemzetek fölötti, központi uniós adatbázis létrehozását sem. A vétkes gépjárművek azonosítását a tulajdonos adatait átadva, gyors információcserével valósítják majd meg.

Az autó tulajdonosát azonosítás után levélben tájékoztatják arról, hogy milyen közlekedési szabálysértést követett el, és az milyen szankciókat von maga után. A büntetést annak az országnak a jogszabálya alapján határoznák meg, ahol a szabálysértést elkövették.

Írország, az Egyesült Királyság és Dánia jelezte, hogy egyelőre nem kíván részt venni a közlekedésbiztonsági együttműködésben. Később ezek az országok is bármikor csatlakozhatnak a rendszerhez.

Forrás: MTI