Rengetegbe kerülnek a dugók 1
Rengetegbe kerülnek a dugók 2

Rengetegbe kerülnek a dugók

Rengetegbe kerülnek a dugók

Rengetegbe kerülnek a dugók 6
Rengetegbe kerülnek a dugók 7
Rengetegbe kerülnek a dugók 8
Fotó megosztása:
Rengetegbe kerülnek a dugók 9 Csak megbecsülni lehet, de Magyarország valószínűleg több százmilliárd forintot dob ki az ablakon a közutakon kialakuló torlódások, dugók miatt. A károkon mindenki osztozik: az autósok, az utak mentén élők és a vállalkozások is – írja a Népszabadság.

A bruttó hazai össztermék (GDP) egy-öt százalékában határozzák meg nemzetközi kutatások azt a kárt, amit a világ legfejlettebb országainak évről évre el kell könyvelniük a közutakon kialakuló torlódások miatt – emlékeztetett a cikk, hozzátéve: senki nem tudja megmondani, hogy Magyarország vesztesége mekkora, mert hazánk nem csatlakozott az OECD évtizedek óta folyó kutatásához.

A lap a külföldi modellt figyelembe véve számolta ki, hogy a hazai gazdaság kára legkevesebb 270 milliárd forint évente, de ez az összeg akár az 1300-1400 milliárd forintot is megközelítheti. A veszteség elemeit sem lehet pontosan meghatározni, de valószínű, a legnagyobb tétel a torlódások miatt veszteglő autók által feleslegesen elfüstölt benzin és gázolaj. Ez az újság becslése szerint 270-280 millió liter üzemanyag, ami mintegy százmilliárd forint pénzkidobás.

A felesleges füstölgés következménye a környezetszennyezés, ezt azonban nehéz forintosítani. Ehhez jön még a várakozás miatti stressz is – olvasható a cikkben.

Forrás: Népszabadság