Június 18-án helyezik üzembe a fővárosi Gyermekvasút gőzmozdonyát, ám az ezen a napon nem csak személyvagonokat húz majd maga után, hanem két további vasúti kocsin négy veterán autót is. A rendhagyó autós-vasutas napon így a mozdonyok mellett Csajkákkal, Volgákkal, Škodákkal és még sínautóval is találkozhatnak a látogatók a Hűvösvölgy – Széchenyi hegy útvonalon.

“A Volgákra és Csajkákra  egykoron is elérhetetlen álomjárgányként gondoltak, hiszen ezek a gépek valamikor a politikai-hatalmi elit igényeit elégítették ki – mondta Hidegföldi Attila, a Csajka-Volga Autóklub elnöke, a rendezvény egyik szervezője. “A luxus azonban a legtöbb ember számára még ma is éppúgy vágyott álom, mint a hatvanas években. A program célja hogy valamennyiünket visszarepítsen pár évtizeddel az időben és megmutassa annak a korszaknak a szinte legfontosabb presztízstárgyait.”

Autót nem csak úton, de sínen is láthatnak az érdeklődők, a szervezők ugyanis pályára állítanak egy majdnem 60 éves Škoda sínautót, amelyet nem olyan régen még használtak a Gyermekvasút vágányain.

A Hűvösvölgyi végállomáson, a 9-től 17 óráig zajló programok fő helyszínén az érdeklődők kipróbálhatják a dízelmozdony-vezetést, a hajtányozást, valamint meglátogathatják a nagy vasúti motorszervizt is.  A retro hangulatú napon a gyermekeket és családokat izgalmas játékokkal és bográcsban sült lángossal várják.

A rendezvény a Gyermekvasút vezetősége, a Škoda Klub, Traburg Klub és Csajka-Volga Autóklub közös szervezésében született.