Hazai mérnökök tervezték az szerkezetet, amely a cirkuszi ügyességet igénylő egykerekűnek látszik, de utcai közlekedési eszköznek szánják. A Gauswheel SLX 3.0 fantázianév a két magyar fejlesztőmérnök, Göczey András és Ungár Soma nevének kezdőbetűiből és az angol kerék (wheel) szóból kapta a nevét, az SLX 3.0 pedig a Stream Lined X-treme, avagy az Extrém Cseppforma kifejezés rövidítése.

A narancsszínű egykerekű használatát a fejlesztők szerint a tinédzserek fogják a leghamarabb megtanulni. Használata a rolleréhez hasonlít, de a síeléshez hasonlóan kell vele egyensúlyozni.

“Az alapokat két nap alatt sikerült megtanulnom” – magyarázta Puszta Dóra, a Gauswheel egyik tesztelője, aki bár még ugratni nem tud, de olyan bátran közlekedik a gyalogosok között, mint mások rollerrel vagy görkorcsolyával.

A Gauswheel piaci tesztelése 2010-ben indult Hollandiában, az ott szerzett tapasztalatok alapján készült el a most bemutatott harmadik generációs változat, amely már a magyar piacon is megjelenhet. A termék Európában, Amerikában és Kínában is védett szabadalom, és a siker legékesebb bizonyítéka, hogy már a Gauswheelből is készültek hamisítványok.

Magyarországon az értékesítés szakboltokon keresztül történik, a vásárlók bizalmát többek között a 12 hónap garanciával és az országos szervizhálózat megteremtésével kívánják elérni.

Az új sporteszközt népszerűsítő, fiatalokból álló hivatalos tesztcsapat rendszeresen feltűnik majd az Erzsébet tér környékén, ahol szívesen tartanak rögtönzött bemutatókat és a Gauswheel használatát is segítenek megtanulni.

Hamarosan saját élményeinkről is beszámoltunk, miután a szerkesztőségben vendégeskedik egy tesztpéldány.