A világon naponta felhasznált 85 millió hordó kőolajból előállított termékek oroszlánrészét elviszi a közúti szállítás és közlekedés – ismertette csütörtökön publikált közös tanulmányában a Booz and Company nemzetközi tanácsadó cég és a Világgazdasági Fórum.

A 85 millió hordó 60 százalékát a világ közlekedési rendszerei használják fel. Ugyanakkor a tanulmány szerint az előállított különféle folyékony fosszilis üzemanyagok 96 százaléka a jelenlegi hagyományos közlekedési eszközökben ég el. Ezen belül is 73 százalék jut a közúti közlekedésre, 10-10 százalék a légi- és vízi közlekedésre, és mindössze 3 százalék a vasútra.

A következő húsz évben a globális fuvarozási ágazat energiaigénye 40 százalékkal fog növekedni – ezzel párhuzamosan növekszik a szén-dioxid-kibocsátás is -, ami komolyan veszélyeztetheti az ágazat fenntarthatóságát.

Ezért a tanulmány szerint olyan összehangolt akciókra és az energiatakarékosságot célzó beruházásokra van szükség, amelyek révén 2030-ig 25 százalékra csökkenthető a kőolajból előállított üzemanyagok aránya. Ehhez globális méretekben évente legalább 400 milliárd dollárnyi beruházást kell megvalósítani.

Forrás. MTI