Mától két hétig teszteli a BKV a NABI városi autóbuszát. A több vonalon is próbára tett járművet az utasok díjmentesen használhatják.

Január 31-től két héten át fut Budapest útjain a kaposvári NABI városi autóbusza, a Sirius: az első héten, január 31. és február 6. között az 5-ös viszonylaton közlekedik, majd február 7-től február 13-ig a 178-as buszok útvonalán tűnik majd fel szokatlan, derűs arculatával.


A NABI Sirius 12,5 méteres, magyar fejlesztésű városi autóbusz. Vázszerkezete, futóműve és motorja a MAN-gyár terméke; 290 lóerős, soros, turbófeltöltéses dízelmotorja adalékanyag nélkül teljesíti az EEV emissziós szintet. A kényelmes utazásról légrugók és hidraulikus lengéscsillapítók gondoskodnak, míg az utascserét elöl és középen kétszárnyú, hátul egyszárnyú, befelé nyíló ajtók biztosítják. A mozgásukban korlátozottak közlekedését a második ajtónál kihajtható rámpa segíti, a buszt összesen 105 fő szállítására tervezték.

A jármű rendelkezik klímaberendezéssel és tetőszellőzőkkel, de a tesztidőszak alatt várhatóan a fűtőtestek és a belső hőszigetelés vizsgázik majd.

A korábbi busztesztekhez hasonlóan természetesen most is érvényes jegy vagy bérlet nélkül lehet a tesztbuszra felszállni, cserébe csak az utasok véleményét kéri a BKV. Az utasok visszajelzései fontosak a gyártónak a további fejlesztésekhez. Elsősorban arra kíváncsiak, mi az utasok véleménye az ülések számát, elhelyezkedését, az ülések közötti folyosó méretét, a kapaszkodók mennyiségét, a kapaszkodási lehetőséget érintően, de fontos szempont az utazás során tapasztalt komfortérzet, az utastájékoztatás minősége, valamint a jármű megjelenése, esztétikuma is.