A gyerekkori elhízás és a környezetszennyezés ellen vezették be 2003-ban a lombardiai Desenzano del Gardában a Pedibus nevű szolgáltatást. A húszezer lakosú városban a diákokat nem busszal viszik iskolába, hanem gyalogos kísérőkkel. A gyerekek utcai megállókban csatlakoznak az iskola felé menetrend szerint haladó, felnőtt vezette gyalogos csapatokhoz.

Az Észak-Itáliában elterjedt Pedibus számos környezetvédelmi elismerésben részesült. Januártól azonban Desenzano fizetőssé tette az eddig ingyenes gyerekszállítást. Hetente tíz euróba kerül, a havi bérlet harmincba.

“A gazdasági válság kényszerített rá. Kétszáz gyerek veszi igénybe a Pedibust, a kísérőket szolgáltató cég évi 90 ezer eurójába kerül a városnak” – magyarázták a polgármesteri hivatalban a Corriere della Sera című lapnak. Hangoztatták, sajnálják, hogy így a munkába siető szülők egy része ismét autóval oldja majd meg a gyerekek iskolába vitelét.

A Walking bus nevű hasonló szolgáltatás Leccóban közel ötszáz gyereket visz naponta iskolába. Itt önkéntes szülők és nagyszülők ingyen kísérik a gyerekeket. Megéri: egy tanév alatt négy és fél tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg – írta a Corriere della Sera.

Forrás: MTI