Sok idős autóvezetőnek nem a szemével van gond, hanem a látottak agyi feldolgozásával – állítják brit kutatók. Duje Tadin, a Rochesteri Egyetem professzorának “meglátása” szerint az öreg szem többet lát, de nem szűri meg annyira a háttérlátványt fontosság alapján, mint az ifjabbak szeme, illetve agya.

“Hatalmas körülöttünk a vizuális információ, és nincs elég agyi kapacitásunk az egész feldolgozására” – idézte Tadint a The Daily Telegraph című brit lap. “Az, hogy az idősek többet látnak meg, örvendetesnek tűnhet számukra, ám nagyon dinamikus látványnál, mint például vezetésnél, a lényegtelen háttérlátványok kirekesztése az agyból, vagy elfojtásuk előnyösebb” – tette hozzá.

A látványszűrésért az emberi agyban a halántéklebeny középső területe a felelős. Már korábbi tanulmányok is arra jutottak, hogy idősebbek, tudathasadástól vagy búskomorságtól szenvedők jobban észlelik a háttérmozgásokat.

Tadin csapata úgy vizsgált alanyokat, hogy elektromágnesesen akadályozta az említett agyi terület működését 15 percen át és eközben tesztelte látásukat. Így derült ki, hogy a terület kiiktatásával szélesedett a háttérlátvány, ez pedig arra utal, hogy a nem megfelelően működő agyi rész okozhatja a normálisnál jobb háttérérzékelést, illetve a lényegtelen látványelemek kiszűrését.

Forrás: MTI