Ma a késő délutáni órákban kerülhet sor a budai és a pesti alsó rakpart első szakaszos lezárására a Duna vízállásának emelkedése miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).


A közlemény szerint a BKK és a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. munkatársai folyamatosan figyelik a Duna vízállását annak érdekében, hogy a lehető legtovább közlekedhessenek járművek a budai és a pesti alsó rakparton. Eközben már megkezdték a tiltó táblák kihelyezését.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján a rakpartok első, részleges lezárását 640 centiméteres Duna-vízállásnál kell megtenni. Már ennél alacsonyabb vízállásnál is megjelenhetnek vízfoltok a rakparton, mivel a víznyelőkből fel-feltörhet a víz az útpályára, de a folyamatos forgalmat ez még nem zavarja.
 
A forgalombiztonság növelése érdekében vasárnap 19 órától a budai oldalon a Margit hídtól az Árpád híd felé, a pesti oldalon pedig a Parlament és a Margit híd között 30 kilométer/órás sebességkorlátozást vezettek be.
 
A hajnali óráktól az FKF Zrt. útellenőrei folyamatosan figyelik a rakpartokat, és ha a vízszint átlépi a kritikus szintet, azonnal jelzik a kezelő Fővárosi Önkormányzatnak, amely ez után elrendeli a részleges, majd szükség esetén a teljes lezárást.

A BKK arra kéri az érintetteket, hogy a rakparton parkoló járművüket vigyék biztonságos helyre. Felhívják a közlekedők figyelmét arra is, hogy a rakpartok várható lezárása, valamint az uniós elnökséghez kapcsolódó forgalmi korlátozások miatt torlódások várhatók a fővárosban.