A főváros területén több ezer olyan parkoló működik a járdákon, amelyet a Centrum Parkolási Rendszer Kft. (Centrum) önkényesen, a KRESZ tételes tiltása ellenére üzemeltet. A közterület-felügyelők viszont ugyanezeken a parkolóhelyeken a tiltott felállás miatt megbüntethetik a becsapott autósokat – írja közleményében a Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány, amelynek egyik lobbistája pert indított a parkolási társaság ellen.


A Fővárosi Bíróság most kihirdetett jogerős ítéletében arra kötelezte a Centrumot, hogy fizesse vissza a lobbistának a jogalap nélkül megszerzett parkolási díjat és pótdíjat. Nem szedhet parkolási díjat a Centrum olyan járdákon, ahol a KRESZ tiltja az autók felállását, az így szerzett bevétel jogalap nélküli jövedelem – hangzott el a Fővárosi Bíróság szóban kihirdetett, jogerős ítéletében.

Ebből következően bizonyíthatóvá vált, hogy a Centrum a fővárosban az Alapítvány becslése szerint több ezer olyan parkolóhelyen szed egy évtizede parkolójegyet, ahol ezt nem tehetné, sok százmillió forintot szedve ki a gyanútlan autósok zsebéből.

A Füstirtók lobbistája csalás miatt már 2009 júniusában feljelentést tett, s az egyik kerületi rendőrség azóta is nyomoz az ügyben. De mint a szervezet közleményében fogalmaz: nehezíti a helyzetet, hogy a kerületi önkormányzatok asszisztálnak a Centrum járdai parkoltatási gyakorlatához, hiszen abban érdekeltek, hogy minél több parkolóhelyről minél több parkolási díjat szedjen a Centrum. Ezzel magyarázható, hogy az érintett kerületek által működtetett közterület-felügyeletek a KRESZ szabályait megszegve a járdán parkoló autósokat szinte kizárólag akkor bírságolják, ha nem a Centrum által parkolásra kijelölt járdákon várakoznak.


A Füstirtók lobbistája kiderítette, hogy a Centrum a járdán kialakított parkolóhelyek jelentős részénél még az általa benyújtott forgalomtechnikai tervet is megszegve parkoltat. A Centrum fittyet hány a KRESZ előírásaira, képviselője a Fővárosi Bíróságon is arra hivatkozott, hogy a Fővárosi Közgyűlés parkolási rendelete a KRESZ figyelmen kívül hagyására jogosítja fel a társaságot!

A Füstirtók lobbistája a tárgyaláson rámutatott arra, hogy a Centrum nem csak a KRESZ-t, de a fővárosi parkolási rendelet előírásait is megszegve parkoltat a járdák jelentős részén. A jogerős ítélettel csak Budapesten több ezer parkolóhely legalitása kérdőjeleződik meg és felmerül a bűnszövetkezetben, folytatólagosan elkövetett csalás bűncselekményének gyanúja is.

A bűnszövetkezet gyanúját a parkoltatásban anyagilag érintett önkormányzatok magatartása veti fel, hiszen az általuk létrehozott kerületi közterület-felügyeletek asszisztálnak a Centrum járdai parkoltatási gyakorlatához. A Füstirtók szerint a rendőrök passzivitása pedig azzal magyarázható, hogy nekik nem kell parkolójegyet fizetniük egyes kapitányságok előtt, ha autóikkal felállnak a járdára. Cserében eltűrik a Centrum jogellenes parkoltatási gyakorlatát.

A civil egyesület felszólította a Fővárosi Főügyészséget, hogy hivatalból indítson vizsgálatot az ügyben.

Forrás: MTI OS