Kampányt indít a szekszárdi klímakör a gyalogos és kerékpáros közlekedés népszerűsítéséért, és a tervek szerint oktatni fogják a gazdaságos autóvezetést a tolnai megyeszékhelyen, ahol Magyarországon a legtöbb az ezer lakosra jutó gépkocsik száma.

A klímakör közlekedési munkacsoportja jövő év januárban fogadja el végleges cselekvési tervét, az elképzelések szerint a hagyományos autómentes nap mellett megszervezik a Gyalogolj az egészségedért! elnevezésű programot is – mondta az MTI-nek Gaál Zsófia, a klímakör koordinátora. A program lényege, hogy a résztvevők átgyalogolnak a városon, közben egészségügyi szűréseken vehetnek részt – tette hozzá.


A terveik közt szerepel, hogy először a polgármesteri hivatal gépkocsijait, majd az önkormányzati intézmények járműveit környezetbarát Green-plus katalizátorral szerelik fel, ennek nyomán csökken az üzemanyag-fogyasztásuk, és akár 50 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. A klímakör megméri a gépkocsik jelenlegi emisszióját, és nyomon követi, hogy mennyivel csökken a károsanyag-kibocsátás.

Egy másik elképzelés szerint ún. eco-drive programot indítanak Szekszárdon, ami azt jelenti, hogy autósiskolák oktatják a gazdaságos autóvezetést.

A közlekedési munkacsoport alapvető célja a motorizáció csökkentése, valamint az, hogy a szekszárdiak a gyalogos- és kerékpáros-, illetve a tömegközlekedést részesítsék előnyben a gépkocsik helyett – mondta Gaál Zsófia.

Az önkormányzatok költségvetésében az utak javítására, parkolókra fordított összegek jóval nagyobbak, mint a járdák, bicikliutak felújítására szánt keret; e téren is előnybe kellene részesíteni azokat, akik nem az autós közlekedést választják, és hajlandóak lemondani kényelmükről – jegyezte meg a koordinátor.

KSH-adatok szerint a magyar megyeszékhelyek között 2008-ban Szekszárdon volt lakosságarányosan a legtöbb személygépkocsi; a városban 368 jármű jutott ezer főre, a megyeszékhelyek átlaga 315 volt. Szekszárd e téren Budapestet is megelőzte, a fővárosban 348 volt az ezer főre jutó autók száma.

A tolnai megyeszékhelyen egy 2009-ben végzett felmérés szerint a megkérdezettek 36 százaléka vállalná azt, hogy gépkocsi helyett gyalog vagy kerékpárral közlekedik, és 28 százalékuk válaszolt úgy, hogy a tömegközlekedést használja az autó helyett.

Forrás. MTI