Kibővíti járműparkját a tereprali versenyekről, s így a Dakarról is ismert X-Raid csapat. A BMW által támogatott alakulat tavaly még csak X3-asokkal versenyzett, ám a 2011-es Dakar-ralin már MINI is lesz az autóik között.

A kilencszeres győztes Stéphane Petterhansel is BMW-vel megy

A kilencszeres győztes Stéphane Petterhansel is BMW-vel megy

A kilencszeres győztes Stéphane Petterhansel is BMW-vel megy


Egyelőre keveset árulnak el a MINI All4 Racing néven szereplő járgányról, de annyi bizonyos, hogy a MINI Countryman alapjaira épül, a vezetője pedig a csapat fiatal versenyzője, Guerlain Chicherit lesz, akinek Michel Périn diktálja az itinert. Az első éles bevetésük a Dakar lesz, amely újév napján startol Buenos Airesben és január 16-án szintén az argentin fővárosban ér véget, de közben érintik Chilét is.

A csapat már 2009 óta vizsgálta, hogy a MINI a helyébe léphet-e az X3-asnak, amely 2008-ban megnyerte a tereprali világkupát. A BMW-gyár végül idén nyáron adott engedélyt a fejlesztésre, melynek nyomán a csapat egyik autója már MINI lesz.

Bár külsőleg MINI, de a karosszéria alatt az említett X3 CC versenyautó technikája lapul. Motorja 3,0 literes, kétturbós dízel. Maximális teljesítménye 315 lóerő, míg a nyomatéka eléri a 710 Nm-t. A BMW-hez képest 10 centivel rövidebb, 3 centivel alacsonyabb MINI különösen szervizbarátnak készül, pillanatok alatt eltávolítható róla az összes látható karosszériaelem.

A kocsit novemberben kezdték építeni és a jövő héten lesz az első tesztje Franciaországban, így aligha mondhatjuk, hogy nagy esélye lenne a Volkswagen-armada ellen. De a 33. Dakar-ralin nem is ez a cél. A BMW X3CC-t már öt éve fejlesztik és hasonló hosszú pályafutás vár a MINI-re is.

Az X-Raid idén minden korábbinál nagyobb csapattal indul a győzelemért, a MINI mellett hat X3 versenyautóval, két versenykamionnal (egy MAN és egy Kamaz), nyolc szervizkamionnal, hat támogató autóval, két sajtó autóval és 80 fő személyzettel vesz részt a 2011-es Dakaron.

A MINI emellett gőzerővel készül a rali-világbajnokságra is, ahol 2011-ben még csak hat versenyen indul, majd 2012-ről már teljes idényt teljesít a Countryman WRC-vel.