Az egész országra kiadta a narancssárga riasztást az ónos eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerda délután, emellett a hófúvás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás is érvényben van az ország több régiójában, Észak- és Közép-Magyarországon, valamint a Közép- és Nyugat-Dunántúlon. Országszerte takarítják az utakat, de a közlekedést több helyen nehezíti a mostoha időjárás, sok a baleset.


A narancssárga, másodfokú riasztás szerint tartósan, több órán át tartó ónos esőre kell számítani, amelynek mennyisége meghaladhatja az 1 millimétert is – tájékoztatott az OMSZ a honlapján.

A délutáni tájékoztatás szerint az ónos eső miatt szerda éjfélig érvényben marad az országos narancssárga riasztás. A dél-alföldi területeken eső miatt adhatják ki a citromsárga riasztást, itt a csapadékmennyiség a 20 millimétert is meghaladhatja.
Korábban Bozóki István, az OMSZ munkatársa az MTI-nek azt mondta, hogy akár 15 centiméternyi hó is hullhat az ország északi és északnyugati területein, illetve a fővárosban is szerdán; délután és este inkább ónos esőre lehet számítani.

Riasztás az egész országban 3


Csütörtökön valamivel kevesebb csapadék várható, ezzel együtt magasabb lesz a hőmérséklet, pénteken megint havazásra és ónos esőre lehet számítani – mondta Bozóki István.

Budapesten 94 munkagéppel és 450 hómunkással kezdte meg a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést. A fővárosban jelenleg már inkább havas esővel találkozhatunk.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a Dunántúl nagy részén és a délkeleti országrészben szerdán kiterjedt, tartós ónos esőre és intenzív havazásra kell felkészülni. A cég ezért arra kérte a közlekedőket, hogy az adott térségekben csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú és a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal. Indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról.

A Zala megyéből Szlovéniába vezető utak – az M7-es, az M70-es, valamint a 86-os főút – szabadon járhatók, de a határt csak a hólánccal és téli gumival felszerelt járművek – ez a személygépkocsikra is vonatkozik – léphetik át.

Forrás: MTI