Talán a Škoda sem számított arra, hogy mekkora sikere lesz a 2004-ben bemutatott második generációs Octavia mellett az eredetileg 1996-ban piacra került első Octavia Tournak. Kiváló ajánlatnak számított szegmensében, összesített eladásai az 1,4 millió példányt is meghaladták.

Ez már a második Tour generáció

Ez már a második Tour generáció

Ez már a második Tour generáció


Ennek fényében aligha meglepő a Škoda bejelentése, hogy elkészítik az Octavia Tour második generációját. A közlemény szerint: “Az újdonságot elődjéhez képest jelentősen felfrissített design, teljesen új fejlesztésű belső tér, valamint felszereltségi csomagjai és motorjai teljesen új palettája jellemzi, emellett a szigorú EU5 károsanyag-kibocsátási szabvány határértékeinek is megfelel.”

Mindez persze igaz, de egyszerűbb lett volna, ha azt írják, az új Tour a jelenlegi modell ráncfelvarrás előtti kivitele.  Persze ez a látványra igaz. A limuzin és kombi változatban egyaránt megjelenő új Tour ugyanis műszakilag azért jelentősen más lesz, mint az az autó. Mindössze háromféle motorral készül, ötfokozatú, manuális sebességváltóval.  Nálunk csak a 80 lóerős 1,4-es, illetve a 102 lóerős, 1,6-os benzinmotorokkal vehető meg, az Európai Unión kívül viszont 2,0 literes turbódízellel is

Nem sok van már hátra a legújabb Octaviának sem

Nem sok van már hátra a legújabb Octaviának sem

Nem sok van már hátra a legújabb Octaviának sem


Az Octavia Tour második generációjában is széles körű szériafelszereltséget kínál, benne vezető- és utasoldali első légzsákkal, blokkolásgátlóval (ABS), szervokormánnyal, központi zárral, elektromos külső tükrökkel és állítható magasságú vezetőüléssel.

Magyarországon az új Octavia Tour 2011. január 1-jétől rendelhető, az árát egyelőre az importőr nem tudta megmondani. Ugyanakkor azt tudjuk, hogy 2009 elején, amikor a jelenlegi legfrissebb Octavia forgalmazása megindult Magyarországon és Tourra hasonlító facelift előtti is kapható volt, 700 ezer forint volt közöttük a különbség. Ha ez az árkülönbség – mint gondoljuk – megmarad, akkor nagyjából 3,3 milliótól indulhat az Octavia Tour ára.  

Ez a bejelentés azonban azt is sejteti, hogy 2011-ben várhatóan bemutatkozik az Octavia új, harmadik generációja, ami nem is lenne meglepő, tekintve, hogy 2008-ban már a ráncfelvarráson is átesett.