A Saab és a BMW megegyeztek, hogy a svéd autógyár használhatja a jövőben a német gyártó motorjait. A névtelenségbe burkolózó forrás szerint a Saab először a 2012 végén piacra kerülő 9-3 modellhez vásárol majd BMW-motorokat.

A következő 9-3-ba kerülhetnek elsőként a BMW modellek

A következő 9-3-ba kerülhetnek elsőként a BMW modellek

A következő 9-3-ba kerülhetnek elsőként a BMW modellek


Úgy tudni, a felek a Párizsi Autószalon előtt, szeptember 29-én jelentik be megállapodásukat a svédországi Trollhaettan városban, a Saab központjában.
 
A Spyker, amely februárban megvásárolta a General Motorstól a Saabot, közleményt adott ki: “Megerősítjuk, hogy folyamatban vannak tárgyalások, és a megállapodás megkötését követően további részletekkel szolgálunk” – írta a holland vállalat, amely anyagilag is jól jött ki a bejelentésből, miután részvényeinek értéke nyolc hónapja nem látott magasságba emelkedett.

Állítólag a Saab a BMW-nél fejlesztés alatt álló új, 222 lóerős motort kívánja megvásárolni. A motor elsőként a 9-3 modellben kerül alkalmazásra, de később bekerülhet a 9-5 modellbe is. A megállapodás részeként a Saab átveszi a BMW Efficient Dynamics hatékonyságnövelő és üzemanyag-takarékossági rendszerét is.

A MINI alapjain születhet egy Saab

A MINI alapjain születhet egy Saab

A MINI alapjain születhet egy Saab


A Bloomberg értesülése szerint tárgyalások folynak BMW dízelmotorok megvásárlásáról is, valamint a Mini Countryman platformjának átvételéről is a jövőbeni Saab 9-2 modell számára.

Az értesülés összhangban van a BMW vezérigazgatója, Norbert Reithofer törekvésével, hogy a bevételt növeljék részegységek eladásával, más autógyártók számára. Márciusban például a BMW szerződést kötött 240 ezer darab hathengeres dízelmotor, hűtőrendszer és hajtáslánc szállításáról az Egyesült Államok rendvédelmi szervei számára szolgálati autót fejlesztő Carbon Motors Corp. vállalattal. A bajor autógyár szállítja a Wiesmann GmbH. által gyártott luxussportkocsik motorjait is, illetve a PSA Peugeot-Citroën modelljeiben is fellelhető egy BMW eredetű, 1,6-os benzinmotor.

A Saab új 9-3 modelljét a Ferrari P4/5 és a Maserati GranTurismo modellek tervezője, az amerikai Jason Castriota jegyzi. A Saab azt tervezi, hogy a 2012. évi 120 ezres értékesítéséből 60-70 ezer 9-3 modell lesz.

Forrás: MTI