BuBi lesz a neve a fővárosi bringakölcsönző hálózatnak, amely jövőre kezdi meg működését – árulta el Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. ügyvezető igazgatója Budapesten sajtótájékoztatóján.


A névről nyilvános szavazáson döntöttek. A beérkezett 3727 névjavaslatból a zsűri ötöt – bico, BuBi, cimbike, kerékbár, bérbi – választott ki, ezekre lehetett szavazni szeptember 15-én éjfélig. Másfél hónap alatt összesen 38 403 szavazat érkezett: a győztes BuBira 9632-en, a bicóra 9515-en, a kerékbárra 7351-en szavaztak.

A BuBi 74 helyszínen lesz elérhető: Pesten a nagykörúton belül – azon néhol kicsit túlnyúlva – 58 helyen, Budán a Duna mentén 15 helyen, valamint a Margitszigeten 1 helyen. Az 1011 kerékpár kölcsönzését lehetővé tevő hálózat kiépítéséhez az Európai Unió 900 millió forinttal, a Fővárosi Önkormányzat 160 millió forinttal járult hozzá.

Az átlagosan húsz kerékpár tárolására alkalmas gyűjtőállomások egymástól körülbelül 500 méterre helyezkednek majd el. Az éjjel-nappal működő automata állomásokon önkiszolgáló rendszerben lesz lehetőség a bringák felvételére és leadására.

A rendszert egy regisztrációt követően bárki használhatja majd, a regisztrációs díj a tervek szerint lekerékpározható lesz. Az első fél óra ingyenes lesz, a második egy BKV-jegy árának, minden további félóra pedig két jegy árának felel majd meg. A használatért fizetni bankkártyával, hitelkártyával vagy akár mobiltelefonnal is lehet majd.

A lopásoknak szigorú regisztrációval, az állomásokon elhelyezett kamerákkal és speciális kerékpárokkal igyekeznek majd elejét venni – olvasható a Parking Kft. közleményében.