A jelenlegi gyakorlat “örök időkre” szóló engedélyhez juttatja a gépkocsivezetői vizsgát sikerrel teljesítő német állampolgárokat. Ellentétben számos európai országgal, még időszakos orvosi felülvizsgálat (szemészet, EKG stb.) sem szükséges a jogosítvány érvényességének rendszeres meghosszabbításához.

Nem ellenőrzik az idősek alkalmasságát

Nem ellenőrzik az idősek alkalmasságát


A változás oka egy 2006-ból származó EU-direktíva, amelyet legkésőbb 2011-ben Németországnak is alkalmaznia kell. Ez előírja, hogy az Európai Unió tagállamaiban egységes vezetői engedélyeket kell kibocsátani. Ezek egyrészt eleget kell, hogy tegyenek a legújabb biztonságtechnikai követelményeknek, másrészt – “viszonylag új keletű fénykép” révén – szavatolniuk kell a jogosítvány tulajdonosának felismerhetőségét.

Berlin ugyanakkor szembehelyezkedik Brüsszel azon elvárásával, hogy a vezetői engedély megújítása járjon együtt a tulajdonos orvosi felülvizsgálatával. “A jogosítvány megújítása ezután sem kapcsolódik orvosi vagy bármilyen más ellenőrzéshez” – sietett megnyugtatni a kedélyeket a közlekedési tárca.

Friss fénykép kell

Friss fénykép kell


Németországban az utóbbi években sokan aggódtak amiatt, hogy az uniós rendelkezés hatályba lépése maga után vonhatja az idősebb autóvezetők orvosi alkalmasságának ellenőrzését is. A jogszabály 7. cikke ugyanis a tagállamokra bízza, hogy a jogosítvány érvényességének meghosszabbítását a járművezetők “szellemi és fizikai képességeinek szintjével szembeni minimális követelmények teljesítésétől” tegyék függővé.

Számos EU-tagállamban már bevett gyakorlat a jogosítványok érvényességének időbeli korlátozása, illetve a megújítás orvosi vizsgálathoz kötése. Spanyolországban például a 45 évnél idősebb vezetők számára ötévente kötelező az orvosi felülvizsgálat. Ez Hollandiában is ötévente esedékes, de csak 70 éves kor fölött.
Olaszországban kétévente látás- és reakcióidő-vizsgálaton kell átesniük a 65 évnél idősebb autóvezetőknek.

Forrás: MTI