2010 első hét hónapjában az úthasználók két százalékkal több e-matricát vásároltak az előző év hasonló időszakához képest – derül ki az Állami Autópálya Kezelő Zrt. értékesítési mutatóiból.

A gazdasági világválság kitörése óta az idei első negyedéves eladási adatok mutattak először növekedést, és a pozitív trend tartósságát bizonyítja, hogy a számok négy hónappal később is meghaladják a tavaly mért szinteket. Elmondható, hogy az első negyedéves adatokhoz hasonlóan a január és július közötti időszak tekintetében is több e-matrica fogyott a tavalyi esztendőhöz képest.

A matricaszámok növekvő trendjével ellentétben azonban az árbevétel szempontjából ez a folyamat még nem váltott egyértelműen előjelet, és lényegében a 2009-es szinten stagnál. Ennek oka részben az, hogy tavaly júliustól az addigi 20-ról 25 százalékra nőtt az úthasználati jogosultságok árának áfatartalma. A bevétel a 2009-es 33,67 milliárd forinttal szemben 2010-ben 34 milliárd forintos bruttó összeget takar.

A legszembetűnőbb növekedés a teherjárművek számára érvényes 1 napos (D2, D3, D4) e-matricák forgalmában tapasztalható, ebből a típusból ugyanis 8 százalékkal vásároltak többet tavalyhoz képest.

Az értékesítési adatok enyhe növekedése mellett 2010 első hét hónapjában az ÁAK Zrt. kezelésébe tartozó autópálya-szakaszok forgalma lényegében nem változott az elmúlt évhez képest.