Megerősítette a MINI, hogy valóban épített WRC-változatot a Countrymanből, amely azt jelenti, hogy a márka újra ralizni fog. Az autó a Prodrive segítségével készült, már jövőre rajthoz áll néhány futamon, hogy aztán 2012-ben teljes programot fusson.

Hónapok óta tartó spekulációknak vetett véget a müncheni bejelentés, a Countryman WRC minden bizonnyal a BMW-féle, 1,6 literes turbómotorral fut majd. Ősszel tartják az első teszteket.

Gyári MINI 1967 óta nem szerepelt a legmagasabb kategóriában, akkor Monte-Carlóban és az Akropolisz ralin is győzelmet ünnepelhetett a márka. “A Prodrive-val erős és tapasztalt partnerre találtunk, meggyőződésem, hogy ralitörténetünket több sikeres fejezettel bővítjük a jövőben” – mondta Ian Robertson, a BMW értékesítési és marketingigazgatója.

“Izgalmas program előtt állunk” – fogalmazott David Richards, a Prodrive elnöke. “A 60-as években a MINI az egész világot lenyűgözte, amikor aprócska autójával a V8-as Fordokat megelőzve nyerte meg a 4000 kilométeres Monte-Carlo ralit. Nagy kedvenc lesz az autó a rajongók körében, már van is néhány megrendelésünk, 2011 elején kezdődnek a kiszállítások.”

Valószínűleg a májusi Szardínia ralin mutatkozik be az autó élesben, volánja mögött Marcus Grönholm, Kris Meeke, P-G Andersson vagy Mads Ostberg ülhet.