Megszavazta kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP) az intelligens közlekedési rendszerekre (ITS) vonatkozó új uniós jogi keretszabályozást. Az elfogadott irányelv célja, hogy meggyorsítsa az innovatív közlekedési technológiák bevezetését szerte Európában.

Jöhetnek az intelligens közlekedési rendszerek 1
Jöhetnek az intelligens közlekedési rendszerek 2

Jöhetnek az intelligens közlekedési rendszerek

Jöhetnek az intelligens közlekedési rendszerek

Jöhetnek az intelligens közlekedési rendszerek 5
Jöhetnek az intelligens közlekedési rendszerek 6
Fotó megosztása:
Jöhetnek az intelligens közlekedési rendszerek 7


“Hatalmasat léptünk előre a kölcsönösen átjárható és zavartalan ITS-szolgáltatások bevezetése és alkalmazása terén, miközben a tagállamok döntési szabadsága megmarad abban a tekintetben, hogy milyen rendszerekbe kívánnak beruházni. A mai döntés utat nyitott Európában a hatékonyabb, biztonságosabb, fenntarthatóbb, integrált és versenyképes mobilitás felé” – méltatta a parlamenti jóváhagyást Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedésért felelős, alelnöki rangú biztosa.

Az úgynevezett intelligens közlekedési rendszerek különböző közlekedési módok esetében egyidejűleg alkalmaznak információs és kommunikációs technológiákat, annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a közlekedés, csökkenjenek az egészségre, a környezetre, a gazdaságra, illetve az életminőségre gyakorolt kedvezőtlen hatások.

A forgalmi torlódások költsége – ami egyes becslések szerint az európai bruttó hazai termék 1 százalékát is felemészti – az ITS bevezetése révén 10 százalékkal csökkenthető. A személy- és a tehergépkocsikban alkalmazott intelligens technológiáknak köszönhetően az európai közutakon várhatóan évente 5 ezerrel lehet kevesebb a halálos áldozatok száma.

Az elfogadott irányelv fő prioritásai közé tartoznak a forgalmi és utastájékoztatási rendszerek, az e-segélyhívó rendszer, illetve az “intelligens tehergépkocsi-parkolók”.

Forrás: MTI