Megváltozna a gazdagok hozzáállása a villanyautókhoz, ha a Bugatti piacra dobná azt a titkos járművet, amelyről most szivárogtak ki hírek. Az 1001 lóerős Veyront gyártó francia márka ugyanis 800 lóerős elektromos járművet épített.

Egy Bentley Continental GT karosszériájába építették be a fenti teljesítményt biztosító két villanymotort, illetve az energiát biztosító lítiumion akkumulátorokat. Ha a motorok teljesítménye ütős, akkor mit mondjunk a 2200 Nm nyomatékról. Ez pedig a villanymotorok jellegének megfelelően már alapjárattól rendelkezésre áll.

Egy Bentleyben tesztelik a rendszert

Egy Bentleyben tesztelik a rendszert

Egy Bentleyben tesztelik a rendszert


Egyelőre úgy hírlik, hogy a Volkswagen-csoport azért építette meg a járművet, hogy a mérnökök megnézhessék, mi is a határa a villanyautók teljesítményének. A projekt egyik résztvevője úgy nyilatkozott, hogy teljesen valószerűtlen gyorsulásra képes a jármű. Állítólag minden más utcai autónál gyorsabb. A Bugattinál pedig biztosan tudják, mit beszélnek, hiszen a Veyron 2,5 másodperc alatt képes elérni a 100 km/órát.

Csakhogy van egy nem épp elhanyagolható probléma a villanyautóval, mégpedig az energiafelhasználás. A motorok ugyanis féktelenül zabálnak, folyamatos gyorsítás mellett percek alatt lemerítik az akkumulátorokat.

Volt már korábban villanymotoros Bugatti

Volt már korábban villanymotoros Bugatti

Volt már korábban villanymotoros Bugatti


Nem ez az első jármű, amit villanymotorral lát el a Bugatti. Még a cégalapító Ettore Bugatti épített egy járművet Type 56 néven, amit a molsheimi gyár területén használtak. Eredetileg nem akarták gyártani, de vevői kérésre végül néhány darab mégis készült.

A közeljövőben biztosan nem készít villanyautót a Bugatti, de a márka hosszú távú jövőjében helye lehet a zöld modelleknek.