Hat forinttal csökken a benzin és öt forinttal a gázolaj ára. A hétfői munkaszüneti nap miatt ezúttal csütörtöktől lépnek életbe az új értékek. Ennek hatására a benzin átlagos országos ára 336,5 forintra, a gázolajé 318 forintra süllyed.

Mind a benzin, mind a gázolaj tőzsdei jegyzésára csökkent a múlt héten, a forint-dollár árfolyam pedig lényegében stagnált, ezek a tényezők állhatnak a csökkenés mögött. Persze még így is rendkívül magasak az üzemanyagárak. Az árnövekedések és -csökkenések összegeként idén eddig összesen 24-24 forinttal nőtt a benzin és a gázolaj ára is a hazai töltőállomásokon.

Az olaj hordónkénti árfolyama most 70 dollár alatt van, idén volt már 80 dollár körül is. A múlt héten az OPEC tagja, Katar olajügyi minisztere aggodalmát fejezte ki az európai térség gazdasági problémái miatt, azt jósolva, csökkenhet a térség olajfogyasztása.

Itthon ezalatt a Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított a MOL ellen feltételezett gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt. Elképzelhető, hogy a cég indokolatlanul drágította az üzemanyagokat.

Forrás: Holtankoljak.hu