Biztonsági kutatók felmérése rávilágított az aggasztó tényre, hogy a központi számítógépes irányítással felszerelt autókat könnyedén feltörhetik hackerek, így a kocsi az irányításuk alá kerülhet. Távoli irányítással elérhetik, hogy a jelzőberendezések hamis jeleket adjanak, de akár a fékeket is kikapcsolhatják az autón.

A Washingtoni és a Kaliforniai egyetem közös kutatásában Stefan Savage és Tadayoshi Kohno professzorok vezetésével vizsgálták, milyen következményei lehetnek az autó vezérlő rendszerei ellen indított támadásnak.

A kutatók az autó elektronikus vezérlő egységeire koncentráltak, melyek a modern kocsik működését irányítják: egy autóban 70 ilyen egység mintegy 100 MB adatot kezel. A kutatók támadást szimuláltak, melynek során hamis adatokkal tévesztették meg a vezérlő egységeket. “Képesek voltuk a járművön menet közben kikapcsolni, vagy bekapcsolni a fékeket, hirtelen megállásra kényszerítve” – írják a tanulmányban.


A vizsgálat során kiderült, hogy a kocsi gyakorlatilag minden rendszere, a motor, a fékek, a fűtés és hűtés, a világítás, a jelzőberendezések, a rádió és a központi zárak is sebezhetőek. A kutatók megállapították, hogy az autó irányításáért felelős szoftver “törékeny” és könnyen manipulálható. Egyes esetekben még speciális kontroll kódra sem volt szükség, hamis adatok küldése is elegendő volt.

“Amíg az autók nem tudnak csatlakozni az internetre, a hackerek csak úgy vehetik át felettük az irányítást, ha fizikailag is betörnek a kocsiba, vagy szerelés közben hackelik meg azt” – mondta Rik Fergson a Trend Micro biztonsági cég elemzője. “Ahogy az autótól a pacemakeren át a hűtőszekrényig egyre több eszközünk lesz képes csatlakozni a hálózathoz, úgy válnak ezek az eszközök egyre sebezhetőbbé és támadhatóbbá, ezért a gyártók felelőssége, hogy megfelelő védelemről is gondoskodjanak” – tette hozzá.

Forrás: Technet.hu