Március eleje óta 257 kátyúját adta el az interneten egy német falu, a befolyt közel 13 ezer euróból (3,5 millió forint) kijavították a télen keletkezett legsúlyosabb úthibákat.

A Lipcséhez közeli ezerlelkes Niederzimmern darabonként 50 euróért (13 ezer forintért) kínálta kátyúit a világhálón. A vétellel persze nem járt túl jól a vevő, ezért a hatóság azt is megígérte, hogy a kátyú helyén az aszfaltra felfestenek egy személyes üzenetet.

Néhány kátyú gyorsan elkelt, tévék és újságok vették meg őket, hogy reklámozhassák magukat. Később az akciónak híre ment, az eladó kátyúk történetét felkapta a világsajtó. Jelentkezni is kezdtek a vevők, nemcsak Németországból, de Nagy-Britanniából, Kanadából, Ausztráliából és Japánból is.

A türingiai településen mára valódi kultusz övezi az útgödröket, a lakók pénteken, kátyúfesztiválon ünneplik meg a javítási munkák lezárultát.

Becslések szerint bőven van kátyú Németországban, mert a zord tél az ország útjainak nagyjából 40 százalékában komoly kárt tett, a gazdasági válság miatt viszont a helyi hatóságoknak nincs elég pénzük a javításra.

Forrás: MTI