Luca Cordero di Montezemolo lemondott a Fiat elnökségéről, posztját a céget évtizedeken át irányító Gianni Agnelli unokája, John Elkann eddigi alelnök tölti majd be.

Montezemolo megőrzi helyét a Fiat igazgatótanácsában és továbbra is ő marad a Ferrari elnöke. Montezemolo 2004-ben, Gianni Agnelli öccse, Umberto Agnelli halála után került a Fiat elnöki székébe. 2006-ig ő töltötte be a vezérigazgatói pozíciót is. 

Elkann és Montezemolo

Elkann és Montezemolo


Elkann 34 éves, üzemmérnök-menedzser szakon végzett a torinói műszaki egyetemen. Még hallgatóként gyártási, értékesítési és marketing-tapasztalatokat szerzett a Fiat nagy-britanniai, lengyelországi és franciaországi érdekeltségeinél. Diplomázás után a General Electric belső audit részlegén dolgozott, s ázsiai, egyesült államokbeli és európai megbízásokat kapott.

1997 óta tagja a Fiat igazgatótanácsának. Az után lett alelnök, hogy 2006-ban Sergio Marchionne vette át a Fiat vezérigazgatói posztját. Elkann irányítja az Agnelli család Exor holdingját, amely 30 százalékos ellenőrző csomaggal részesedik a Fiatban, s amely egyéb érdekeltségek mellet a Juventus labdarúgócsapat és a La Stampa napilap tulajdonosa.

Forrás: MTI