A Toyota Prius a legnépszerűbb autó Japánban: márciusban az előző évi 5997-nek közel hatszorosára, 35 546 darabra nőtt a hibrid jármű forgalma – derül ki a japán autókereskedők szövetségének statisztikáiból.

A Prius már 11. hónapja vezeti a havi eladási listát, és ezzel első alkalommal került hibrid jármű az éves eladási ranglista élére is. A 2009-es (2010 márciusában zárt) pénzügyi évben a Toyota 277 ezer Priust adott el, közel négyszer annyit, mint az előző pénzügyi évben.

Az előző évi bázis értéket a pénzügyi-gazdasági krízis hatása nyomta le, az idei adatot pedig a kormány autóvásárlást ösztönző intézkedései emelték meg. A két torzító hatás kiegyenlítődésére májustól lehet számítani, különösen a februári visszahívások tekintetében.

A Honda Jazz a legnagyobb riválisa

A Honda Jazz a legnagyobb riválisa


A Toyota februárban 223 ezer hibrid autó, közöttük a legújabb Prius modell visszahívását jelentette be Japánban. A világon összesen 8,5 millió autót rendelt vissza javításra a Toyota. A Prius esetében Japánban három-hat hónapot kell várni a megrendelt modellre.
    
A március havi és a 2009-es éves eladási lista második helyén a nálunk Jazzként ismert Honda Fit áll, 23 ezres márciusi és 173 ezer darabos éves eladási számmal.

Tavaly áprilisban a Honda Insight volt az első hibrid, amely a havai autóeladási listák élére került. 

Forrás: MTI