A szlovák belügyminisztérium és a közlekedésrendészet már évek óta tervezi, hogy nagyobb sebességet engedélyez az autósoknak, a konkrét lépések egyelőre elmaradtak, ezért Szlovákiában egyelőre legfeljebb 130 kilométer/órával lehet haladni az autópályákon – írja az Új Szó című pozsonyi napilap hétfői számában. Ám egyes szakaszokon már idén megemelhetik a sebességhatárt.

Gyorsabban elsősorban azokon az autópályákon lehet majd haladni, amelyek teljesítik a szigorú közlekedésbiztonsági előírásokat. Egyelőre két autópálya-szakaszt jelöltek ki, egy 14,5 kilométer és egy 10 kilométer hosszút, és a tervekben szerepel egy harmadik szakasz is, Kelet-Szlovákiában.


A lap úgy tudja, hogy március végéig befejezik azt a szakértői elemzést, mely alapján engedélyezhetik majd a 160 kilométer/órás sebességet. Ahhoz, hogy a tervezett szakaszokon az eddiginél gyorsabban haladhassanak a járművek, fejlesztésre is szükség van, például magas kerítést kell kiépíteni az út mentén, és az útburkolatnak is alkalmasnak kell lennie az igénybevételre. A lap emlékeztet arra, hogy a Szlovákiával szomszédos országok egyikében sem lehet 130 kilométer/óránál gyorsabban száguldani az autópályákon.

Forrás: MTI