Marketing szempontból nincs nehéz dolga a McLarennek, a jövőre piacra kerülő új autóját a Forma-1 legutolsó két világbajnoka segítségével hirdetheti. A McLaren F1-csapat két pilótája, Jenson Button és Lewis Hamilton kis is próbálta a végső stádiumban lévő MP4-12C-t.

A különleges tesztre a Goodwood versenypályán került sor, ahol a két pilóta elsősorban a jármű rajtprogramját, fékrendszerét, kormányzási tulajdonságait vizsgálta, ugyanakkor dolgoztak a menetstabilizáló rendszer hangolásán is.


Mindez persze csak a jéghegy csúcsa, hiszen a 2007 óta fejlesztett modell 40 prototípusa már több mint másfél millió tesztkilométert tett meg. Próbára tették a bahreini plusz 50 fokos hőségtől kezdve a sarkkör közeli -50 fokos hidegig.

Ahogy jómunkásemberhez illik, Button és Hamilton is odáig volt a sportkocsitól. “Nagyon könnyen vezethető a 12C. Az utastér valóban szép és tényleg eggyé válsz az autóval. A dinamikai képességei fantasztikusak, alacsony és magas fordulatszámon egyaránt. Már néhány másodperc után nagyon kényelmesen éreztem magam az autóban, és pár kör után máris határon autóztam vele” – mondta Jenson Button, akitől kollégája sem akart lemaradni:

“A 12C igazi élményautó, amely az összes elvárásomat teljesítette. Remekül átlátható az autó a vezetőülésből, amit nagyra értékeltem a szűk kanyarokban. A 12C hatalmas első szélvédője lehetőséget biztosít, hogy az összes információd meglegyen a kanyarcsúcspont tökéletes eléréséhez.”


Na ezek után van olyan, akinek nem kellene egy a különleges járgányból?

A 12C-be egyébként 3,8 literes, duplaturbós motor kerül. A természetesen V8-as blokk teljesítménye 600 lóerő, de a forgatónyomaték is ugyanezt a számot mutatja. A maximális fordulatszám 8500, de a nyomaték 80 százaléka már 2000-től elérhető, ami kiemelkedő rugalmasságot sejtet.

A hivatalos menetdinamikai adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, de minden valószínűség szerint az autó nagyjából négy másodperc alatt képes lesz elérni a 100 km/órás sebességet, csúcstempója pedig 320 feletti lehet.


[##vezess_video:xrzctk##]