Hamarosan több új hibrid és elektromos autó jelenik meg az Audi kínálatában – ezt Michel Dick, az Audi műszaki fejlesztésekért felelős igazgatósági tagja mondta el egy interjúban. Az Audi A6 következő generációs modelljéből full hibird, azaz tisztán elektromos motorokkal is közlekedni képes kivitelt készítenek.

A kínálat 3 százaléka elektromos lesz

A kínálat 3 százaléka elektromos lesz

A kínálat 3 százaléka elektromos lesz


A 2012-re elkészülő A6 nem az első hibrid Audi lesz, azt megelőzi majd a hónap elején Genfben kiállított A8 Hybrid széria változata, illetve a hamarosan bemutatkozó Q5 Hybrid is. Ugyanakkor az Audi 2020-ra 30 százalékkal akarja növelni belsőégésű motorjai hatásfokát, miközben a modellkínálat három százaléka elektromos lesz.

Ahogy a hibridek esetében, a villanyautóknál is többféle modellben gondolkodik az Audi, így egy megfelelő utónévre is szükségük van: “Az e-tron név komoly szerepet fog játszani. Mint ahogy a quattro az összkerékhajtás szinonimája, az e-tron lesz az Audi márkája az elektromos mobilitáshoz” – árulta el Rupert Stadler az Audi elsőszámú vezetője.

Persze nem egyből készül sokféle villanyautó az Audinál. Elsőként egy nagy teljesítményű, prémiummodellen jelenik meg az e-tron felirat, vagyis a trend pont ellentétje a BMW terveinek, amely inkább egy új városi kisautóval vezeti be a villanyautózás fogalmát a kínálatába.

Piacvezető akar lenni a VW-csoport

Piacvezető akar lenni a VW-csoport

Piacvezető akar lenni a VW-csoport


Nem az Audi az egyetlen márka a Volkswagen-csoporton belül, amely a villanyautókkal foglalkozik, a SEAT is bejelentette, hogy megvalósítja a Genfben kiállított elektromos tanulmányukat. A Volkswagennél már rendelhető az új Touareg hibrid kivitele, míg jövőre 500 villanymotoros Golf kezdi meg tesztjeit. Elektromosként érkezik az Up miniautó, de 2013-ra elkészül az E-Golf, az E-Jetta. A Porschénél a Cayenne hibrid már létezik, de ilyen hajtás kerül új sportkocsijukba, a 918 Spyderbe is.

A márkák munkájára nagy szükség van, hiszen a VW-csoport azt tervezi, hogy 2018-ra az első számú hibrid és elektromos autógyártó lesz.