Tavaly januárra elkészült a Pagani Zonda versenypályára álmodott kivitele, a Zonda R. Most pedig elkészült egy kétperces film a különleges járgányról. Három már biztosan elkészült a méregdrága csodaautóból.

Bár hasonlít a normál Zondára az R, mindössze az alkatrészek tíz százaléka azonos. Teljesen új vázat és karosszériát építettek hozzá, a szénszálas technológia alkalmazásának és az elhagyott extráknak hála, az autó tömege csekély, 1070 kg.

Motorja sem a megszokott 7,3 literes AMG, hanem a Mercedes CLK-GTR versenyautónál is alkalmazott 6,0 literes. Valódi gyári V12-es versenymotor, amihez hatfokozatú, szekvenciális váltó tartozik. Teljesítménye 750 lóerő, maximális nyomatéka 710 Nm. Talán nem meglepő, hogy 2,7 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, végsebessége pedig 350 km/óra feletti. 

F1 technikájú kipufogóval szerelik

F1 technikájú kipufogóval szerelik

F1 technikájú kipufogóval szerelik


Nem piskóta a szörnyeteg ára sem, Horacio Pagani 1,4 millió eurót, azaz 388 millió forintot számláz a vevőknek minden egyes autó után. Persze ez van akinek meg sem kottyan. Az egyik Zonda R ugyanis egy olyan gyűjtőhöz kerül, aki már eddig is rendelkezett három Pagani-modellel. Egy másikat pedig a nappalijába kért a megrendelő, abba hifi is kerül, amelyből az autó motorhangja szól, amint a Nürburgringen vagy Le Mans-ban száguld.Összesen 10 darab Zonda R gyártását tervezik. 

Ha nem volt elég az autóból és megnézné az első próbaköreit is és meghallgatná igazából a hangját, kattintson ide vagy nézze meg lentebb az új videót az autóról. 

[##vezess_video:zbcifd##]