Régi Ladáért újat 2   Oroszországban hivatalosan hétfőn beindult a roncsprémium program, de a kezdetet a nehézségek miatt szerdára halasztották: az erősen visszaesett autóeladások fellendítésére az állam mintegy 300 ezer forintnak megfelelő összeggel támogatja az új autók vásárlását, amennyiben a vásárló lead egy legalább 10 éves kocsit.

A program keretében bármilyen márkájú kocsik leadhatók, amelyeket 1999-ben vagy előbb bocsátottak ki, önsúlyuk kevesebb, mint 3,5 tonna, és – a spekuláció elkerülése végett – legalább egy éve a leadó tulajdonában vannak. Tízéves és idősebb autókból az országban több mint 17,7 millió fut még.  

A roncsprémiummal kizárólag Oroszországban gyártott kocsik vásárolhatók, például Lada és UAZ modellek, továbbá az AvtoVAZ Chevy-Nyiva terepjárója, de vásárolhatók az országban összeszerelt külföldi márkák, így Chevrolet, Opel, Renault, Nissan, Skoda, Volkswagen és Toyota is.

A tervek szerint a program keretében legalább 200 ezer új kocsi talál gazdára az idén, ami az előző évhez képest több mint 50 százalékkal visszaesett tavalyi eladások 13,5 százalékának felel meg.

Az autóeladások egyébként tovább csökkennek: az év első két hónapjában az előző év már igen gyenge azonos időszakához képest újabb 34 százalékkal estek vissza: növekedést csak a KIA és a Daewoo könyvelt el.

Az érdeklődés az országban összeszerelt külföldi kocsik iránt a legnagyobb: a potenciális vásárlók 53 százaléka ilyet szeretne, orosz márkára 28 százalék vágyik, és 19 százalék még nem tudja, de ha elég pénze lesz, külföldi márkát vásárol.  

Forrás: MTI