Telephelyet keres az Egyesült Államokban a kínai BYD autógyártó. A Los Angeles Business Journal beszámolója szerint a társaság több száz alkalmazottat foglalkoztatna a tervezett gyárban, amelyet Kalifornia állam déli részén kívánnak felépíteni.

A BYD Auto a Magyarországon is jelen lévő BYD Company Limited elektrotechnikai társaság leányvállalata, 2003-ban alapították, hagyományos, hibrid és elektromos hajtású kocsik fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

Az autóipar a kínai gazdaság egyik leggyorsabban fejlődő ágazata. Szereplői nagy erővel igyekeznek betörni a nemzetközi piacra, főként a felvásárlások révén. A Geely Automobile például a hetekben véglegesíti a Volvo átvételéről szóló szerződést a Forddal.

Ma már többféle saját modellt gyárt a BYD

Ma már többféle saját modellt gyárt a BYD

Ma már többféle saját modellt gyárt a BYD


A termelés külföldre telepítésétől ugyanakkor egyelőre tartózkodnak a kínai autóipari cégek, pedig az ázsiai szomszédok – a japánok és a dél-koreaiak – évtizedek óta működtetnek gyárakat külföldön, egyebek között az Egyesült Államokban is. A sencseni (Shenzhen) székhelyű BYD (Build Your Dreams – Valósítsd meg álmaidat) lehet az első kínai társaság, amelyik követi a példát.

A kiszemelt térségben, Kaliforniában még márciusban végleg bezárják a General Motors (GM) és a Toyota közös üzemét. A két cég New United Motor Manufacturing (NUMMI) nevű közös vállalkozásának felszámolásával mintegy ötezer ember veszíti el az állását. A GM a tavalyi csődvédelmi eljárás részeként száll ki a gyárból, amelyet a Toyota nem tud egyedül tovább működtetni.

Forrás. MTI