A statisztikai adatok alapján 2009-ben 1830 kerékpáros okozott személysérüléses közúti balesetet, amely az összes baleset 10,2 százalékának felel meg. Ez az arány jóval magasabb annál, mint azt a kerékpárosok közúti forgalmon belül betöltött szerepe indokolná. Gyalogosok által elkövetett szabályszegés 1105 esetben volt oka közlekedési balesetnek, s ez 6,2%-os részarányt jelez.

Ezen balesetekre jellemző, hogy szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, s igen gyakran súlyos, ill. tragikus kimenetellel végződnek. Az elsődleges statisztikai adatok szerint 2010. január 1-től február 14-ig 82 személy vesztette életét a közutakon, akik közül 20 fő gyalogos, 7 fő kerékpáros volt.

A gyalogos és kerékpáros közlekedés biztonságának javítása érdekében a rendőrség országos ellenőrzés-sorozatot szervez, amely 2010. március 01-től 31-ig tart.

A razzia során elsősorban a gyalogosokkal és kerékpárosokkal kapcsolatos közlekedési szabályoknak kíván érvényt szerezni a rendőrség, miután az elmúlt évben végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy az így közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, sőt gyakran szándékosan hagyják figyelmen kívül azokat.

Ugyanakkor a rendőrök fokozottan ellenőrzik majd a gyalogátkelőhelyeket is, hogy az autósok kellő óvatossággal közelítik-e meg, megadják-e az elsőbbséget.  Ennek érdekében a zebrák közelében sebesség-ellenőrzést is végeznek, ill. dokumentálják az egyéb szabályszegéseket is.


A rendőrség az akció során kiemelt figyelmet fordít:

  • a gyalogosok és kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó általános közlekedési szabályok betartására;
  • a gyalogosok és kerékpárosok éjszakai és korlátozott látási viszonyok közötti láthatóságára;
  • a kerékpár kötelező tartozékainak meglétére;
  • továbbá a kerékpárt ittas állapotban hajtó személyek forgalomból történő kiszűrésére és szankcionálásra.