Új motort mutatott be ma az AMG. A Mercedes-Benz nagy teljesítményű motorokért és autókért felelős részlege a korábbi 6,2 literes motor helyett egy 5,5-ös motort vezet be. Míg előbbi szívómotor volt, utóbbit két turbóval is felszerelik.

Az új közvetlen befecskendezéses motor alaphelyzetben 544 lóerős, miközben maximális nyomatéka 800 newtonméter, ám az úgynevezett AMG teljesítménycsomag megrendelésével 571 lóerő, illetve 900 Nm szerepel a motor mellett. A pluszlóerők a turbónyomás 1,1-ről 1,3 barra történő emelésével kerülnek elő.


Minden bizonnyal ennél jóval több lakozik a motorban, hiszen az AMG-nek nem jelent gondot szívómotorral sem hozni a 100 LE/liter arányt, ugyanakkor az SLR szintén 5,5 literes, de kompresszoros motorja bőven 600 lóerő feletti teljesítménnyel bír. A teljesítmény sokkal inkább “politikai” döntés áldozata. Épp most kezdődik az Mercedes új sportkocsija, az SLS forgalmazása, amelyben utoljára alkalmazzák a régi motort, amely ott pont 571 lóerős.

A teljesítmény mellett további érdekesség, hogy kiemelten foglalkoztak a fogyasztással is. Az új motor a nyáron érkező új S 63 AMG-ben mutatkozik be, ahol elődjéhez képest 3,9 literrel alacsonyabb, 10,5 literes átlagot produkált a szabvány szerinti cikluson, amiben szerepe van a motorleállító Start&Stop rendszer alkalmazásának is.


További energiatakarékosságot jelent az energia-visszatáplálás. Lassításkor a mozgási energia egy részét visszatöltik a hagyományos akkumulátorba, így a generátornak rövidebb fázisban kell üzemelnie, hogy áramot termeljen az elektromos fogyasztóknak.

Az új S 63 AMG alapváltozata 4,5 másodperc alatt gyorsul 0-100 km/óra között, míg a sportcsomaggal 4,4 másodpercre rövidül ez az idő, ami megfelel az S65 AMG tudásának. Előbbi esetben 250 km/óra a jármű végsebessége, míg az erősebb modellnél az elektronikai tiltást 300-ig kitolja az AMG. A motorhoz hétfokozatú sebességváltó kapcsolódik.

Ahogy a többi motort, az M157 kódnévvel ellátott új V8-ast is kézzel fűzik össze. Az AMG “egy ember, egy motor” elvének megfelelően a szakember aláírása is rákerül a motorra.