Az idei évben elbúcsúznak a rali-világbajnokságtól a jelenlegi WRC-k. Nyugdíjba megy a Ford Focus és a Citroën C4 WRC is. Helyükre új szabály szerint épült autók kerülnek. Marad a négykerék-hajtás, de a 2,0 liter helyett 1,6-os de szintén turbófeltöltős motort alkalmaznak majd.

Az S2000-es mezőnyben egyből nyert az új Fiesta

Az S2000-es mezőnyben egyből nyert az új Fiesta

Az S2000-es mezőnyben egyből nyert az új Fiesta


A Ford már nagyjából kész az autójával, de egyelőre az S2000-szabályoknak megfelelő 2,0 szívómotorral szerelik az új Fiesta raliautót. A kocsi megnyerte bemutatkozó versenyeit, miután Mikko Hirvonen Monte-Carlóban aszfalton, Nasser Al-Attiyah pedig Katarban murván is győzelemre vezette az új kocsit.

A Citroën a tavalyi év elején kezdte fejleszteni autóját, amelyet a francia cég új prémiummodelljére, a DS3-ra építenek fel. A Citroën nincs késésben, ők ugyanis nem akartak S2000-es variánst piacra dobni idén, tekintve, hogy a PSA-konszern másik cégének, a Peugeot-nak van ilyen és nagyjából 30 autójuk vár a gazdájára. A Citroën nem akar konkurenciát teremteni a szűk piacon.

Ugyanakkor a Citroën kihasználja a Peugeot tapasztalatait, hiszen a DS3 ugyanarra a padlólemezre épül, mint a 207. Sőt a DS3 WRC-ben számos elem a Peugeot-tól származik majd, de továbbfejlesztve. Jelenleg a futómű és a sebességváltó már kész. Ugyanakkor egyelőre az új 1,6-os motor még nem bevethető, ezért a kocsiba a C4 WRC blokkja kerül, de teljesítményét és nyomatékát visszafogják az 1,6-ostól várt szintre.

Meeke is vezette a DS3-at

Meeke is vezette a DS3-at

Meeke is vezette a DS3-at


Tekintve, hogy az autó sok tekintetben hasonlít az S2000-esekhez, a Citroën az ilyen autóknak kiírt sorozat 2009-es bajnokát, Kris Meeket is felkérte egy titkos tesztelésre, amellett, hogy a fő munka a tesztpilóta, Philippe Bugalskié.

Januárban ugyanakkor már a Citroën WRC csapat két versenyzője Sebastien Loeb és Dani Sordo is vezette a kocsit. A hatszoros ralivilágbajnok két napig vezethette murván az autót.

Állítólag a lenti videón Loeb vezeti a DS3 WRC-t.