Ma a 9. szakasszal folytatódott Chilében a 32. Dakar-rali. A mezőny továbbra is a Föld legszárazabb területének számító Atacama sivatagban haladt. Eredetileg 547 kilométeres táv, 338 km-es mért szakasz és 209 km-nyi összekötő várt a mezőnyre, ám az időjárás közbeszólt. A reggeli köd miatt órákkal elhalasztották a rajtot és a mért szakaszt 170 kilométeresre csökkentették a szervezők.

Ezúttal különleges rajtprocedúrában indultak a motorosok. Nem egyenként, hanem csoportosan vágtak neki a távnak. Az élmezőnyben 10 percenként 10 fő rajtolt, majd ötpercenként 20.

Coma nem nyerhet, de nem törődik vele

Coma nem nyerhet, de nem törődik vele


A címvédő Marc Coma elképesztő szélmalomharcot folytat: miután pénteken hatórás büntetést kapott szabálytalan kerékcsere miatt, minden esélye elszállt a végső győzelemre, de nem adta fel. Ma úgy nyert négy másodperccel az összetettben vezető Cyril Despres előtt, hogy a szakasz elején navigációs hiba miatt öt kilométeres kitérőt is tett. A harmadik a chilei Francisco Lopez Contardo lett ma. Marc Comának ez volt a tizedik szakaszgyőzelme pályafutása során.

Az összesített állás szerint Despres a fő esélyes a végső győzelemre, előnye több mint 80 perc, mögötte viszont kemény harc dúl a második helyért: a norvég Ullevalsetert és a negyedik Helder Rodriguest nem egész hét perc választja el egymástól. Közöttül Lopez Contardo áll.

Szinte biztos a VW győzelem

Szinte biztos a VW-győzelem


Az autósoknál tovább haladt a Volkswagen-úthenger, az első három helyen megint a Race Touaregek értek célba. A BMW-vel versenyző Mr. Dakar, Stephane Peterhansel talán most is megzavarhatta volna a sorrendet, az elején egy darabig vezetett is, de a 95. kilométernél jó tíz percre elakadt a homokban, így mára elszálltak az esélyei. A VW-csapat autóinak mai sorrendje: Nasszer Al-Attiyah, Carlos Sainz és Giniel de Villers. Miközben Attiyah ma négy autót is megelőzött, Sainzot egy defekt, illetve egy kisebb navigációs probléma is lassította.

A negyedik a Guerlain Chicherit vezette BMW X3-as lett, a Miller-Pitchford-féle VW Touareg az ötödikként ért célba, míg Peterhansel végül a hatodik lett.

Chagin lassan már győztesnek érezheti magát

Chagin lassan már győztesnek érezheti magát


Összetettben továbbra is a Sainz-Cruz duó vezet, de Al-Attiyahék mai győzelmükkel hat percet faragtak a lemaradásából, így már csak bő nyolcpercnyire vannak ellenfelüktől. Tehát még nyitott a győzelem kérdése. A harmadik reális esélyes a Millerék VW-je, ők 27 percnyire vannak az élen álló spanyoltól.

A kamionoknál az a hír, hogy nem Csagin nyert, ez csak a második szakasz idén, amikor ez megtörtént. Ettől függetlenül maradt a Kamaz-uralom, hiszen az összetettben a cártól egyórányira lévő Firdaus Kabirov előzte meg a legendás oroszt. A két Kamaz mögött ma a francia ivecós, Joseph Adua ért be. Összetettben Van Vilet a harmadik.

A Dakar-rali részletes eredményei EZEN A LINKEN érhetők el.

A kilencedik szakasz legjobbjainak eredményei

Autók

1. Al-Attiyah-Gottschalk (QAT-GER), BMW 01:59:28
2. Sainz-Cruz (ESP), Volkswagen + 00:05:59
3. De Villiers-Von Zitzewitz (ZAF GER), Volkswagen +00:07:38

Motorok

1. Coma (ESP), KTM 02:12:30         
2. Despres (FRA), KTM +00:00:04    
3. Lopez Contardo (CHL), Aprilia +00:01:14

Kamionok

1. Kabirov-Belyaev-Mokeev (RUS), Kamaz 02:32:20
2. Csagin-Szavosztin-Nyikolajev (RUS), Kamaz +00:04:41
3. Adua-Rodewald-Torrallardona (FRA-POL-ESP) +00:14:40
   
Az összetett állása kilenc szakasz után:

Autók

1. Sainz-Cruz (ESP), Volkswagen 33:33:40
2. Al-Attiyah-Gottschalk (QAT-GER), Volkswagen + 00:08:36
3. Miller-Pitchford (USA-ZAF), Volkswagen + 00:27:17

Motorok

1. Despres (FRA), KTM 35:58:55 
2. Ullevalseter (NOR), KTM +01:21:50    
3. Lopez Contardo (CHL), Aprilia +01:25:31

Kamionok

1. Csagin-Szavosztyin-Nyikolajev (RUS), Kamaz 38:24:50
2. Kabirov-Beljajev-Mokajev (RUS), Kamaz +01:11:31
3. Van Vliet-Vaanholt-Van Veenendaal (NLD), GINAF +08:21:13