Kedden 441 kilométeres távot kellet leküzdeniük a 2010-es Dakar-rali résztvevőinek, miközben La Riójából Fiambalába hajtottak. A versenyzők 259 kilométeres összekötő szakasz után, az idei Dakar legrövidebb, 182 kilométeres mért szakaszán bizonyíthattak. Ez azonban nem jelentett könnyebbséget, ma ugyanis már szerepeltek a repertoárban a homokdűnék.

Autók

Az autós mezőnyben Stephane Peterhansel, a Dakar-ralit korábban motorral és autóval összesen kilencszer megnyerő pilóta volt a leggyorsabb. Az idén a BMW-hez igazoló franciának 2006 óta ez volt az első szakaszgyőzelme, ugyanakkor pályafutása során már 52. alkalommal örülhetett a nap végén, ami új rekord.


Peterhansel komoly előnyt autózott ki, 5 perc 44 másodperccel volt gyorsabb Carlos Sainznál (VW) és több mint tíz perccel Nasser Al-Attiyah-nál (VW). Ez a szakaszgyőzelem az összetett versenyben is az élre juttatta a franciát, ahol Sainz 4’33-mal, Al-Attiyah 7’31-gyel van lemaradva mögötte.

A homok a tapasztaltaknak is feladta a leckét. Robby Gordon, aki bízott benne, hogy Hummerjével a laza talajon közelebb kerülhet a gyári csapatokhoz, végül 55 percet kapott Peterhanseltől. Az amerikai azonban továbbra is hibátlan az Open kategóriában, ott eddig mind a három nap a leggyorsabb volt.


A korábban a Dakart motorral megnyerő Nani Roma tegnap ismét felborult autójával. Ezúttal a 92. kilométernél állt fejtetőre a BMW-vel. Miután órákat várt a szervizkamionra, gyakorlatilag elszálltak az esélyei, ahogy a címvédőnek is.

Giniel de Villiersnek ugyanis 50 kilométer után meg kellett állnia a VW Race Touareg motorproblémái miatt. A szervizcsapatot beváró dél-afrikai végül a 32. helyen ért célba, amivel az abszolút értékelésben a 23. helyre került, hátránya több mint három óra. A duplázásra nincs lehetősége.

Motorok:

A dűnék új szakaszgyőztest hoztak a motorosok mezőnyében is. A harmadik szakaszt Cyril Despres nyerte. A KTM kétszeres Dakar-győztes pilótája 10 perc 40 másodperccel volt gyorsabb, mint Helder Rodriges (Yamaha) és Paulo Goncalves (BMW).


Despres ezzel a sikerrel komoly lépést tett a végső siker felé, hiszen fő riválisainak, David Casteunak és David Frétignének is gondjai voltak. A címvédő Marc Coma a korábbi 22 perces büntetés mellé ma hasonló mennyiségű időt spájzolt. Bár az első időellenőrzőnél még a leggyorsabb volt, de utána a KTM köhögő motorja miatt többször is meg kellett állnia. 21 perccel volt lassabb az elsőnél. Ezzel már csak a nyolcadik és hátránya több mint 42 perc.

Despres az összetettben is átvette a vezetést, több mint tíz perccel megelőzve David Casteut és tizennyolccal Helder Rodrigest.

Több baleset is történt a motorosoknál. A francia Hubert Deltrieu a 21., a spanyol Jordi Viladoms a szakasz 70. km-énél esett ki. Mindkettőjüket a fiambalai táborba szállították, ahol a Dakar orvosi csapat ellátta sérüléseiket. Szegény Viladomsnak épp tegnap volt a harmincadik születésnapja.

Kamionok:


Folytatták a száguldást a Kamazok is. Vlagyimir Csagin továbbra is hibátlan, megnyerte a 32. Dakar-rali harmadik szakaszát is, mögötte 11 perc hátránnyal csapattársa, Firdaus Kabirov végzett. A két orosz csapat fölényesen hajtott a monstrumokkal, hiszen a De Azevedo, a harmadik már majd negyven percet kapott. Három nap után az összetett állása is ugyanezt a sorrendet mutatja, de ott a brazil már több mint egy órával van lemaradva.

Csagin tegnapi teljesítményével beállította a korábbi négyszeres győztes Ari Vatanen szakaszgyőzelmi rekordját. Ez volt az orosz 50. szakaszgyőzelme, amelyet egyetlen kategóriában gyűjtött össze.

A hétfői baleset után tegnap már nem tudott elrajtolni a győzelemre is esélyes Karel Loprais. Az összetört sárga Tatrát visszavontatták Buenos Airesbe.

EREDMÉNYEK:

A harmadik szakasz eredményei

Autók

1. Peterhansel-Cottret  (FRA), BMW     02:55:19     
2. Sainz-Cruz (ESP),     Volkswagen     +00:05:44     
3. Al-Attiyah-Gottschalk (QAT-GER), Volkswagen +00:10:01

Motorok

1. Despres (FRA), KTM     03:01:09    
2. Rodrigues (PRT), Yamaha +00:10:40     
3. Goncalves (PRT), BMW +00:12:09

Kamionok

1. Csagin-Szavosztin-Nyikolajev (RUS), Kamaz     03:26:53     
2. Kabirov-Belyaev-Mokeev (RUS), Kamaz +00:11:56     
3. De Azevedo-Justo-Martinec (BRA-CZE), Tatra +00:37:08     

Az összetett állása három szakasz után:

Autók

1. Peterhansel-Cottret  (FRA), BMW 09:14:28    
2. Sainz-Cruz (ESP),     Volkswagen     +00:04:33    
3. Al-Attiyah-Gottschalk (QAT-GER), Volkswagen +00:07:31

Motorok

1. Despres (FRA), KTM 08:54:04     
2. Casteu (FRA), Sherco +00:10:03     
3. Rodrigues (PRT), Yamaha +00:17:57

Kamionok

1. Csagin-Szavosztyin-Nyikolajev (RUS), Kamaz     10:37:47    
2. Kabirov-Beljajev-Mokajev (RUS),     Kamaz +00:18:43    
3. De Azevedo-Justo-Martinec (BRA-CZE), Tatra +01:03:42