Enyhülnek a gépjárműlízing egyes feltételei szeptembertől. Egyszerűbbé és olcsóbbá válik az új gépjárművek finanszírozása – ismerteti a hétfői Világgazdaság.

A jelenlegi zálogjogi szabályok szerint az ingóságokon – pl. autókon – alapított zálogjogot is közjegyzői okiratba kell foglalni, a jövőben a regisztrációhoz elég lesz a magánokirat is. Így olcsóbbá válik a procedúra, hiszen az iratszerkesztést nem, csak az ingó jelzálogjogi bejegyzés díját fizetik meg az érintettek. Ez ma ötezer forint, míg a közjegyzői okirat több tízezerbe kerül.

Az új szabályozással kivédhetők a visszaélések: az érdeklődő a személyének azonosítása nélkül, ingyenesen tájékozódhat arról, hogy a kiszemelt gépjárművet terheli-e zálogjog vagy sem. A nyilvántartást kifejezetten e célra alakítják ki. A rendszer fenntartása mintegy 50-60 millió forintba kerül majd évente.

A lízingpiacra amúgy is ráfér egy kis élénkülés, hiszen az autóeladás csökkenésével egy időben visszaesett a hitelezés is. Az idei első negyedévben a lakossági autóhitelek összege alig 50 milliárd forint volt, szemben a tavalyi 163 milliárddal.

Forrás: Világgazdaság