Hamarosan megkezdik a világ legolcsóbb autója, a Tata Nano forgalmazását. Egyelőre hazájában árulják az autót, amely kialakítását tekintve igencsak fapados. Ebből mindenki arra következtetett, hogy a biztonság tekintetében is vannak hiányosságai. Még maga a gyártó is elismerte, hogy az európai forgalmazáshoz számos módosításra lesz szükség. Már meg is kezdték a munkát.

Két indiai példányt a brit MIRA központban vizsgáltak, frontális és oldalsó töréstesztnek vetették alá, az autó pedig átment a vizsgán. Persze semmi kiemelkedő, de forgalmazható lenne Európában.

Már légszák is van

Már légszák is van

Már légszák is van


Az 56 km/órával, 40 százalékos átfedésben végzett frontális és 50 km/órás oldalsó ütközésnél szinte teljesen épp maradt az utascella. Pedig ebben a modellben hátul van a motor, így az orra igencsak rövidke. A Tata szakemberei utólag elárulták, nyugodtan várták a tesztet, mivel a tervezéskor már az európainak megfelelő ütközési vizsgálatoknak vetették alá az autót, mert három év múlva Indiában is olyan szigorú lesz az előírás.

Persze azért volt egy kis turpisság a dologban. A Tata azért hozta az autókat, mert már dolgozik az európai modellen és ahhoz végeznek kutatásokat. A tesztelt amúgy indiai specifikációjú autóknál módosítottak a lökhárítókon, erősítés került az ajtókba és az autó hosszában több helyen. Vélhetően, ha szabványos Euro NCAP tesztnek vetnék alá, egy vagy két csillagot már így is elérne.

Módosított indiai modell

Módosított indiai modell

Módosított indiai modell


Európában egy ilyen eredmény viszont rossz cégér, de mire a Nano 2011-ben hozzánk eljut, az egy másik autó lesz. Amellett, hogy számos biztonsági elemmel (légzsákok, ABS, ESP) felszerelik, 15-20 centivel hosszabb, öt centivel szélesebb lehet, a lökhárítók mögött gyűrődő zónák, az ajtókba, a tetőbe még több erősítés kerül, így pedig már négycsillagos eredményben bízik a Tata.

Ennek persze meglesz az ára, a feltételezések szerint az indiai 100 ezer rúpiás ár 3-3,5-szerésébe kerül majd Európában a Nano, de nagyjából 1,5 milliós árával még így is a legolcsóbb négykerekű lehet.  

Videó a töréstesztről:

Egy másik felvétel: