Nem támogatja a kormány a hazai használtautó-csereprogramot – tudatta hivatalos közleményében a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium. A használtautó-csere-program bevezetésére vonatkozó javaslatot a kormány azért utasította el, mert annak kedvező hatásait nem a hazai, hanem sokkal inkább a külföldi autógyártók érezték volna meg, a kereskedelem tényleges bővülését nem eredményezte volna, ezért létjogosultsága – különösen Magyarország jelenlegi költségvetési, egyensúlyi helyzetében – nem indokolható.

A külföldön működő programok esetében a kormányok általában a tíz évnél öregebb autók roncstelepre való leadása után egy takarékosabb, új modell vásárlásához anyagi támogatást nyújtottak.


A kormányzat úgy véli, az öreg személygépkocsik lecserélésére vonatkozó program hatása a hazai közúti járműiparra várhatóan alacsony lett volna, és a gépjármű-kereskedelemben is inkább csak előrehozott vásárláshoz járult volna hozzá, nem valódi keresletélénkítéshez.

Mint mondják, a Magyarországon eladott új személygépkocsik 82-84%-a importból származik. Az idehaza legtöbbet értékesítő magyarországi autógyártó, a Suzuki is a termelésének mindössze 11-12%-át adta el itthon az elmúlt években. E piaci részesedés valószínűleg 2009-ben sem változik jelentős mértékben, vagyis a hazai gyártású gépjárművek forgalma továbbra is kb. 16-18%-át teszi majd ki a teljes értékesítésnek.

Nem lesz állami autócsere-program 3


Ennek megfelelően az idei évre korábban prognosztizált 100 000 személygépkocsi-eladásból legfeljebb mintegy 16-18 ezer lehet magyar gyártmányú. Egy használtautó-csereprogram megvalósítása esetében várható 10%-os értékesítési bővülés mellett kb. 1600-1800 darab Magyarországon gyártott gépkocsival adnának el csak többet.

A gépjármű-értékesítésben az elmúlt években jelentős túlkapacitás épült ki: a kereskedelmi hálózat jelenleg 400 ezer gépjármű forgalmazására alkalmas, miközben a legjobb évben is csak 208 ezer volt az eladott autók száma.

Egy használtautó-becserélési programmal a már eltervezett vásárlásokat ugyan előre lehetett volna hozni, de az valódi keresletélénkítést nem okozott volna – összegez a közlemény.