Csökkenhet a főváros és a bevezető utak terheltsége, miután a tervek szerint még az idén hajókkal bővül Budapest elővárosi közlekedésének járműparkja. Ehhez Szentendre, Százhalombatta és négy szentendrei-szigeti település önkormányzatával összefogva a – jelenleg turista szárnyashajókat üzemeltető – Mahart Passave Kft. új vállalatot hozott létre.

Naponta 30 illetve 45 percenként indulnak majd a fővárosba és onnan vissza az új szárnyashajó járatok. Budapesten az Árpád, a Margit és a Petőfi hídnál lévő kikötőbe futnak be, de a Vigadó téri nemzetközi hajóállomáson is be- illetve kiszállhatnak az utasok. A Szentendrei-szigeten pedig egy P+R parkolót alakítanak ki a Vácról közlekedő komp szigeti kikötőjénél. Az agglomerációból nagyjából félóra alatt elérhető lesz a belváros.

Egyelőre még folynak az előkészítő munkák, többek között a Budapesti Közlekedési Szövetséggel is dűlőre kell jutni az árak miatt, mert egy korábbi rendelet a vízi közlekedést kivette a közszolgáltatások köréből. Ha sikerül megegyezni, BKSZ-bérlettel is igénybe vehető lesz a szolgáltatás.

Korábban a főváros vezetésének is volt hasonló terve, ők Budapest határain belül szerették volna hajóra ültetni az embereket.

Forrás: FN