Csődeljárást kezdeményezett a Csiki-Bege Autopláza Kft., az egyik legnagyobb hazai autókereskedő vállalkozás – mondta el Csiki Bege Lajos, a cég tulajdonosa az FN.hu-nak. A vezető igyekezett megnyugtatni mindenkit, nem fordulhat elő, hogy nem kapják meg autóikat azok, akikkel szerződést kötöttek.

Nem fizetésképtelenségről van szó, hanem a nehéz pénzügyi helyzetben lévő vállalat megmentéséről. A cég által kiadott közlemény szerint ehhez a kényszerű lépéshez az általános gazdasági válság miatt az autópiacot sújtó 40-50 %-os visszaesés, a finanszírozási piac ellehetetlenülése és a történelmi mélységeket túlszárnyaló árfolyamveszteségek vezettek.

A cégtulajdonos arra vonatkozóan szűkszavúan reagált, hogy pontosan hogyan jutott a cég a nehéz finanszírozási helyzetbe. Annyit elárult, hogy az elmúlt hat évben 2,5 milliárd forintot fizettek ki a finanszírozó pénzintézeteiknek, ezt a jelen helyzetben nem tudják tovább vállalni. A hivatalos bejelentés az előírásoknak megfelelően megjelenik a Cégközlönyben.

Közleménye szerint a vállalkozás a csődvédelemmel kívánja elérni a hitelek átütemezését és a fizetőképesség helyreállítását.Kérdés, vajon sikerül-e, hiszen a partnereink máris csődként, illetve felszámolásként kezelik az eljárást és azonnali végrehajtások kezdeményezésével blokkolják működésüket

A piaci fejlemények azt mutatják, nehéz éve lesz a kereskedőknek. A vevőknek azonban nem feltétlen kell pánikba esniük, akkor sem, ha befizették már az előleget. A megkötött szerződések ugyanis a márkaimportőrökhöz is befutnak, így a gyakorlatban általában ők kiszolgálják az ügyfeleket, a már befizetett előleg beszámításával – mondta az FN.hu-nak egy iparági szereplő.

Forrás: FN.hu